Читај ми!

Прва онлајн књижевна радионица за децу у Србији и дијаспори

Основна школа „Звездобројци" и „Сава" онлајн школа српског језика, културе и традиције организују јединствену, интерактивну књижевну радионицу „Марко Краљевић међу Звездобројцима". Радионица ће бити одржана у среду, 21. октобра, са почетком у 11 часова. Гошћа прве радионице биће Александра Михајловић, ауторка књиге „Софијине мудролије с Марком Краљевићем" у издању издавачке куће „Лагуна".

Захваљујући иницијативи потеклој од Основне школе „Звездобројци" и „Сава" онлајн школе српског језика, културе и традиције, сви који желе да обогате своје знање о великом српском јунаку Марку Краљевићу и да се у исто време забаве, размишљају и играју могу то да учине у среду, 21. октобра, уз помоћ Zoom платформе.

Од организатора сазнајемо да се идеја за радионицу која надилази просторне и временске раздаљине појавила као одговор на потребе ђака „Сава" онлајн школе српског језика, културе и традиције којима је требало приближити свет српске епске поезије, о чему немају пуно прилике да слушају у земљама у којима живе. Догађај ће се истовремено одвијати уживо - у просторијама Основне школе „Звездобројци" (за ђаке те школе) и онлајн - на платформи Zoom (за ђаке „Сава" онлајн школе и за све који то буду желели). Тако ће сви које занима Марко Краљевић моћи да присуствују овој радионици! Све што је потребно јесте да у инбокс странице школе на Фејсбуку пошаљу своју имејл адресу и да на тај начин потврде своје присуство догађају најкасније до уторка, 20. октобра у 20 часова.

Књига „Софијине мудролије с Марком Краљевићем" није само књига о највећем српском епском јунаку. Она инспирише младог читаоца да зарони у богати свет народних предања, да се упозна са историјским околностима средњовековне Србије и да употреби своју креативност како би размислио и решио задатке и питалице о Марку Краљевићу. Сви који дођу на ову јединствену радионицу имаће прилике да сазнају нешто више о путу средњовековних рукописа и о томе како су их монаси преписивали, преводили, чували и осликавали.

Основна школа „Звездобројци" изнедрила је идејни концепт књижевне радионице која се заснива на схватању да најуспелија дела светске и српске књижевности, која обједињују различита знања из области уметности и хуманистичких наука, имају незаменљиву моћ да значајно унапреде дечији литерарни и језички потенцијал, подстакну маштовитост и креативност. Зато међу нашим Звездобројцима активно утичемо на стицање свести о врло значајној улози коју књижевност и култура читања имају за сваког појединца, али и ширу друштвену заједницу. Важно нам је да се већ најмањим узрастима покаже оплемењујућа моћ књижевне речи, поручују организатори.

Организатори радионице најављују и низ сличних активности у наредном периоду. Онлајн школа „Сава" је посвећена иновативној и динамичној настави српског језика, културе и традиције која гради мостове између нових поколења у дијаспори и њиховог српског порекла и идентитета. Због тога ће се трудити да уз помоћ модерних технологија приближи нове генерације језику, историји, обичајима и другим одликама поднебља одакле су потекли, и да на тај начин обогати њихове животе и допринесе томе да српска културна баштина нађе своје место свуда где живе људи нашег порекла.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво