Читај ми!

Осма година српске допунске школе Просвјете у Аустрији

У недељу 4. октобра полазници Просвјетине „Школе српског језика" свечано су започели упис у нову школску годину. Упис у српску школу, због актуелне ситуације, продужен је до краја октобра, на свим пунктовима у Аустрији.

Сви разреди имаће наставу, као и до сада, у просторијама цркава у другом, трећем и шеснаестом округу, као и у Линцу и Ст. Полтену. Почиње да ради и предшколска Мала причаоница за најмлађе, као и Мали хор Просвјете, под вођством Вере Симић.

Председник Просвјете Срђан Мијалковић, позива наше људе у Бечу и Аустрији да подрже школу, да се укључе у њен рад и пошаљу своју децу да уче српски језик, јер ово је школа за сву децу српског порекла у Аустрији, као и за све оне који желе да науче српски језик.

Он је похвалио тим Просвјете на вредном раду у овом тешком периоду, а посебно је захвалио епископу Андреју, свештенству и свим храмовима СПЦ у Бечу и Аустрији који подржавају овај пројекат од самог почетка.

„Овај комплексни пројекат допунске наставе није лако одржавати, али ипак постоји подршка многих, Епархије аустријско-швајцарске, значајних институција, између осталог и од стране Управе за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова Владе Републике Србије, наше амбасаде, Представништва Републике Српске у Бечу и других који разумеју да је добро знање свог језика најважнији предуслов за очување културног и националног идетитета у расејању, а истовремено и снажан импулс нашој заједници у Аустрији у настојању да се изборимо за право на српски језик као матерњи, као и бољи целокупни друштвени и културни статус у овој земљи. Ово је прилика да поручим свим нашим људима да 11. октобра изађу на изборе и гласају, јер је и то начин да покажемо да смо важан део овог друштва, који мора да добије иста права као и сви други грађани, међу којима је право на свој, српски језик и културу међу најважнијима", каже Мијалковић.

Уз остале педагоге, наставнице српског језика Александра Танасковић, Весна Шпирић и Сузана Миловановић, организовале су и започеле упис у школу. Дочекале су нове ђаке и уредиле учионице. Заједничким радом успеле су да припреме нову школску годину и да са децом поделе радост јер се њихова мисија наставља и ове године упркос тешкоћама.

Настава почиње и у предшколском разреду - Малој причаоници, која деци од четири до шест година кроз игру, на креативан начин, приближава српски језик. Почетни ниво учења српског језика веома је важан јер се деца упознају са основама језика и писма од малих ногу. Зато наставнице Јована Митић, Ивана Миловановић и Босиљка Крстић са посебним ентузијазмом приступају деци овог узраста. Према се и настава у Ликовном разреду Просвјете, као и отварање нових разреда широм Аустрије.

Током наставе биће поштоване све предвиђене законске и хигијенске мере.

 

 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво