Филм Невене Десивојевић добио награду у Аустралији

Српско-португалски краткометражни документарни филм "Напољу цветају наранџе" ауторке Невене Десивојевић, добио је награду "Black Magic Design" за најбољу камеру на Филмском фестивалу у Мелбурну у Аустралији, који се традиционално одржава од 1952. године, најавили су из Филмског центра Србије.

Филм је настао уз подршку Филмског центра Србије, а у нашој земљи ће премијерно бити приказан на 13. Међународном фестивалу документарног филма Белдокс, који се ове године одржава од 3. до 10. септембра.

Ауторка филма Невена Десивојевић о настанку филма је рекла:

"Током завршног семестра на мастер студијама програма Doc Nomads, у новинском чланку наишла сам на вест да у једном маленом селу на северу Португала неко од житеља поткрада остале сељане. То ме је одмах подсетило на ситуацију са којом су се сељани у мом шумадијском селу носили у данима мог детињства, што је била мотивација да отпутујем тамо и упознам их", казала је Десојевићева.

Филм, према синопсису, каже да међу планинама, човек одолева сам у селу које нестаје.

"Лутајући магловитом природом, крећући се унутар зидова своје мрачне куће, он оплакује своје стање човека, осуђен да служи окружењу које је одбацио", стоји у званичном опису филма.

Редитељка Невена Десивојевић је рођена у Србији, а 2016. је дипломирала на Међународном заједничком мастер курсу Doc Nomads (Лисабон, Будимпешта, Брисел).

Радила је као помоћница монтажера на дугометражном документарном филму "Поље" Тиага Хеспанхе, који јој је био креативни сарадник и на актуелном остварењу, уз остатак екипе из Србије из Португала.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво