Мелбурн: На снази полицијски час

У Мелбурну је од недеље, 2. августа, на снази полицијски час, од осам сати увече до пет сати ујутро, сваког дана. Ово је само део мера које је објавио премијер Данијел Ендрјус проглашавајући стање катастрофе, поред већ уведеног ванредног стања у држави Викторија. Ово стање ће трајати наредних шест недеља, до 13. септембра, а можда и дуже.

Мелбурн се одувек сматрао за једним од најпогоднијих градова за живот у свету. Нико се није надао да ће све стати преко ноћи. Пре две недеље у Викторији, уведен је нови Закон о ношењу маски. Маске се морају носити у сваком тренутку, било то на отвореном простору или у продавници.

Овај закон се не односи на децу испод 12 година. Уколико грађани одбијају да носе маске биће кажњени новчаном казном од 200 долара. Сви су се надали да ће се уредбом о ношењу маски смањити број заражених, али нажалост, број је настављао да расте из дана у дан.

Након 671 нових случајева у једном дану, Викторија је проглашена за државу катастрофе. Викторија је ушла у четврту фазу и први пут у историји Аустралије, уведен је полицијски час, који је почео у недељу 2. августа и биће на снази шест недеља, у периоду од 8 увече до 5 ујутру.

Становници Викторије више неће бити у могућности да се удаље више од 5 км од својих домова. Само једна особа из домаћинства ће моћи да оде у набавку, а што се тиче вежбања, оно је скраћено на само сат времена дневно. Уколико је посао удаљен више од 5км и ако неко ради током полицијског часа, мораће да има писмену потврду, у случају да буду заустављени од стране полиције.

У наредних шест недеља несметано ће радити супермаркети, апотеке, пошта, бензинске станице и банке. Послови у грађевинском сектору биће смањени за 75 процената док ће добар део индустрије бити затворен. Предвиђено је да ће преко 250 хиљада становника изгубити посао. Компаније које ће бити затворене добијаће помоћ од државе за очување радних места. Сви ђаци ће се вратити на онлајн учење, а то је најтеже пало матурантима. Завршни испити ће бити одржани у новембру, као што је првобитно планирано.

Број заражених је нагло скочио и сматра се да су главни узрок томе људи који се не придржавају карантина и особе, које и поред симптома, одлазе на своја радна места уместо да се тестирају. Тестирања су заиста организована беспрекорно и ко год жели може се тестирати у било ком тренутку. Тестирања се обављау у ковид амбулантама, а могуце је И тестирање на дриве тру полигонима из аутомобиле,све је готово за неколико минута, а резултати се добијају у року од 3-5 дана. Уколико је резултат негативан особа је обавестена СМС поруком, док се особе које су позитивне контактирају телефонским позивом И добијају даља упутства. Војска проверава свакога ко се налази у карантину. Уколико се деси да не постујете карантин бицет казњени са 5000 долара.

Српска православна црква која се налази у Сент Албансу се није придржавала мера забране окупљања, те су свештеник и верници кажњени са 16 000 долара. Све службе су биле забрањене, једино је било дозвољено десеторо људи на сахранама и петоро на свадбама.

Сви се надају да ће се број заражених у Мелбурну смањити после нових рестрикција мада су генерално сви свесни да то неће бити ускоро. Влада је објавила неке дугорочне прогнозе, да уколико се сви буду придржавали прописаних мера, породице ће моћи да прославе божићне празнике онако како су и до сада прослављали.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво