Аустралија: Оставке министара због стратегије борбе против короне

Драган Царан, наш дописник из Сиднеја, констатује да ако би се бројкама илустровала ситуација са пандемијом на Петом континенту, онда је 25. јул био рекордан по смртности и по броју заражених. Србима онемогућен долазак у матицу до краја године.

Од држава, најугроженија је Викторија, где је утврђено 460 новозаражених вирусом, а нажалост десет особа је умрло. Највише умрлих је у старачким домовима, па је влада формирала и специјални тим за наџор и помоћ у старачким домовима.

У Новом Јужном Велсу су два велика Сиднејска предграђа означена као нова жаришта. То су Fairfield и Liverpool. У овим местима је најбројнија наша, српска популација, где је ситуирано око петнаестак хиљада Срба. И највећи број је разочаран одлуком федералне Владе да спољашње границе Аустралије остану затворене све до краја године. То значи да Аустралијанци, укључујући и припаднике наше етничке заједнице, могу да напусте земљу само уз специјалне услове, рецимо смрт у фамилији изван Аустралије или слично.

Ситуацију можемо илустровати на једном примеру: Србин Душан Золотић из Ферфилда је пожелео да се исели из Аустралије и дефинитивно врати у Србију. У последња два масеца је шест пута одлазио на аеродром, покушавајући да отпутује и, разочаран се враћао у аустралијски дом, јер је авио-компанијама било забрањено полетање. Тек у седмом покушају, наш Душан је прошле недеље успео да се врати у Србију.

Истовремено, све државе су забраниле становницима Ферфилда и Ливерпула да путују ван Новог Јужног Велса. Ситуација са маскама је, може се рећи, шарена. Негде је обавезно ношење маски, под претњом казни, а негде важи само препорука.

Ова ситуација доноси и прве политичке жртве. Због неслагања са укупном стратегијом борбе против короне, три министра у Влади Јужне Аустралије су, пре сат времена, поднела оставке.

Врховни суд Аустралије је  26. јула прихватио захтев полиције да се забране демонстрације "Црни животи су важни", предвиђене за уторак, 28. јули у Сиднеју. Организатори тврде да ће, и поред забране, организовати скуп уз услове социјалне дистанце.

Наравно да се укупна ситуација са рестрикцијама одражава и на економију. Предвиђа се да ће број незапослених до краја године износити 2 милиона, а пројекцијом буџета је предвиђен дефицит од скоро 260 милијарди долара. Економисти тврде да ће, под условом да економија брзо оздрави, бити потребно петнаестак година да држава врати овај дуг.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво