Видовдански маратон у Мађарској

Један од најстаријих и највећих српских празника Видовдан, који се најчешће доводи у везу са чувеном Косовском битком 28. јуна 1389, односно сукобом српске војске под вођством кнеза Лазара и турске војске под вођством султана Мурата, обележили су и Срби у суседној Мађарској.

Широм Мађарске Српска православна црква (СПЦ) и њени верници обележили су Видовдан, паљењем свећа и служењем помена у богомољама кнезу Лазару Хребљановићу и српским јунацима погинулим у бици са Турцима на чувеном Косову Пољу.

Српска заједница у Мађарској организовала је пригодан уметнички програм под називом Видовдански маратон, који је отпочео у месту Ловра, на дунавској ади, педесетак километара јужно од Будимпеште, рециталом песама из Косовског циклуса у извеђењу глумаца Српског позоришта у Мађарској и песама у интерпретацији зрењанинског мушког хора „Свети Серафим Саровски".

На свом путовању од места до места, где год су Срби у већем броју, уметници и организатори, Самоуправа Срба у Мађарској, задржали су се у Будиму где су венце положили испред Спомен плоче деспоту Стефану Лазаревићу, на месту где је некада стајала палата коју је на поклон добио од угарског краља Жигмунда.

Видовданску прославу и својеврсни путујући караван - од Ловре, преко Ковина, Чипа, Бате, Будимпеште, Калаза, Помаза до Сент Андреје, организовало је више српских институција, локалних српских самоуправа и предузећа из Мађарске.

Према речима председника Самоуправе Срба у Будимпешти Борислава Руса „част је да имамо оваква места где можемо да се окупимо и да се сетимо Косовског боја, да се сетимо кнеза Лазара, а истовремено и деспота Стефана Лазаревића".

Могу да тврдим да је то празник који је истовремено и слава и трагедија, да је тај дан заправо био и наша голгота, рекао је Рус за Интернет ТВ „Варош" поручивши да је Видовдан уједно и симбол нашег опстанка на тим просторима.

Велика видовданска свечаност, односно Видовдански маратон се, након Будимпеште, наставио у Калазу и Помазу, да би се завршио у Сент Андреји полагањем венаца код Лазаревог крста.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво