Уметност и мит данас

Вечерас у 20 часова, на Јутјуб каналу Завода за проучавање културног развитка биће емитована конференција Београдски контрапункт 2020, посвећена теми "Уметност и мит данас". Један од учесника је и Теа Обрехт, америчка списатељица рођена у Београду као Теа Брајактаревић. Њен дебитантски роман "Тигрова жена", за који је добила Оринџ награду 2011, био је бестселер у САД и Великој Британији и преведен је на више језика, укључујући и српски. Предаје на Хантер колеџу у Њујорку.

Међународна конференција Београдски контрапункт одржава се од 2017. године, али, због услова изазваних пандемијом, први пут у онлајн формату.

О теми конференције разговараће књижевници Дмитриј Данилов (Русија), Едуардо Мога (Шпанија), Теа Обрехт (САД), Александар Прокопиев (Северна Македонија), Верн Тисен (Канада) и Ханес Хофбауер (Аустрија), уз редитеља Емира Кустурицу и министра културе и информисања Републике Србије Владана Вукосављевића у улози уводничара и модератора.

„Београдски контрапункт", у организацији Министарства културе и информисања Републике Србије као покретача и Завода за проучавање културног развитка као реализатора, је међународни скуп чији је циљ да окупи уметнике и мислиоце из различитих делова света, који својим радом значајно доприносе разумевању савремених светских токова, односно ситуације у којој се човек налази у данашњем времену.

Када је у питању тема овогодишње конференције, „Уметност и мит данас", учесници ће, између осталог, разговарати о томе да ли живимо у времену преиспитивања самих основа култура и цивилизација којима припадамо, односно враћања њиховим изворима, који се често повезују са митом. Биће речи и о томе да ли је данас мит само „лажна прича" супротстављена научном и уметничком трагању за истином или он и даље поседује сазнајну вредност и стваралачку функцију у заједници, затим какав је однос уметника и уметности према обновљеном тренду „трагања за пореклом" и каква је улога мита у политикама идентитета. Посебна пажња ће бити посвећена одговору на питање на који начин уметност у нашем времену улази у дијалог са митом и може ли он бити надахнуће за уметника, као и постоје ли митови нашег времена, и какав је однос уметника и уметности према њима.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво