"Српска учитељица" учи и оплемењује

"Пројекат "Српска учитељица" настао је пре пар година док смо живели у иностранству и желели да наша три сина науче више од основног познавања српског језика а ми нисмо били у могућности да им то пружимо. Потреба да наша деца сазнају више о својој отаџбини и нашој прелепој Србији био је главни покретач овог пројекта", каже Тамара Соломун, оснивач и директор "Српске учитељице".

После две деценије живота у Лондону, Тамара Соломун и њен супруг Филип Бараћ, одлучили су да се са своја три сина врате у Србију. Тамара каже да када неко проведе две деценије живота у иностранству са породицом, сан о повратку у Србију, колико год да греје душу, често уме и да уплаши.

"Конкретна одлука о повратку је била тешка и све неизвесности живота у новој-старој средини су, понекад, застрашујуће. Говорећи из искуства родитеља који су се, после 20 година, са породицом вратили у Србију, што безболнија асимилација деце у нову средину била нам је пресудна. Иако се српски језик говорио код куће, то није било довољно јер смо деци желели да понудимо много више од познавања основа. Тако се родила идеја "Српске учитељице"", открива Тамара.

Идејни творац Филип Бараћ и чланови тима "Српске учитељице", и као родитељи и као наставници, током година су доста истраживали и схватили шта би деца која живе ван Србије желела да науче и шта је то што њих занима о Србији, шта им недостаје док нису у својој земљи и у чему највише уживају док су тамо негде далеко.

"Људи окупљени у овом пројекту, после деценија живота проведених у иностранству, осетили су да веза са својом земљом полако почње да бледи. Желели смо да други људи, који су у сличној ситуацији и живе ван Србије, не доживе нашу судбину и да добију прилику да се, макар преко Интернета, упознају са Србијом.

Теме које покривамо у нашим лекцијама су осмишљене тако да корисници добију широк спектар знања и науче српски језик и српско писмо. Такође, учимо о природним лепотама Србије, упознајемо се са њеном културом, традицијом, обичајима, спортом, музиком и историјом. Упознајемо се са српским славним личностима, научницима, музичарима и сликарима као и разним другим занимљивостима везаним за нашу земљу", каже Тамара Соломун.

Пројекат "Српска учитељица" окупља стручњаке из области образовања.

"Када се родила идеја о стварању овакве веб-платформе, дуго смо размишљали који је то најбољи начин на који би се деци, која нису рођена у Србији, приближиле теме и како би се она заинтересовала да науче више о својим коренима. Након истраживања, осмислили смо наставни план за полазнике са разноврсним темама. Када ученици постану део наше заједнице, моћи ће лакше да успоставе блиске везе са Србијом и добиће прилику да се интегришу у своју заједницу и боље комуницирају са породицом, рођацима и пријатељима које су оставили за собом", каже Тамара Соломун за РТС.

 

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво