Свесрпски дечји сабор – пријатељства која трају

Дечји културни центар Београд, у недељу 24. маја, на Дан словенске писмености – Дан Светих Ћирила и Методија емитује концерт „Свесрпског дечјег сабора“ у знак остварених и будућих пријатељстава између наше деце широм света.

"Свесрпски дечји сабор" постао је традиционална манифестација коју са великим задовољством сваке године организује Дечји културни центар Београд и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, под покровитељством председника Републике Србије, Александра Вучића. Том приликом, од 23. до 26. маја, у Србију долазе деца и млади из расејања желећи да упознају своју земљу порекла и њене културне тековине. Током шест дана боравка у Србији малишане из дијаспоре и региона срдачно дочекују њихови вршњаци из Београда - ученици ОШ „Старина Новак", у чијим домовима бораве.

 

Први сабор одржан је 2018. године, окупио је децу из шест земаља, а други, одржан 2019. године, окупио је децу из десет земаља. Током две године у Р. Србију су дошла деца из Француске Републике, Р. Хрватске, Р. Северне Македоније, СР Немачке, Краљевине Норвешке, Румуније, Р.Словеније, Краљевине Шведске, Сједињених Америчких Држава, Комонвелта Аустралије, Мађарске, Републике Српске (БиХ), Румуније и Р. Црне Горе. Ова манифестација је годишње окупљала око 150 учесника - децу из расејања и њихове домаћина из Београда.

Један од повода за настанак манифестације је обележавање Дана словенске писмености, па се Сабор званично отвара сваке године 24. маја, на Дан Светих Ћирила и Методија, концертом у част прославе овог празника у сали „Донка Шпичек" у Дечјем културном центру Београд.

 

„Будући да ове године нисмо у прилици да укажемо гостопримство нашим пријатељима из дијаспоре и региона настављамо да се дописујемо и гајимо пријатељства из даљине, присећајући се незаборавних успомена", стоји у саопштењу ДКЦБ.

Ове године, овај значајан празник ће бити обележен емитовањем свечаног концерта одржаног на Дан словенске писмености - Дан Светих Ћирила и Методија, 24. маја 2018. године, у Дечјем културном центру Београд. Овим концертом званично је почела манифестација, уз државну химну „Боже правде" и поздравне речи Николе Селаковића, генералног секретара председника Републике Србије, који је пренео поздраве председника Вучића пожелевши да ова манифестација траје.

Поред Хора Дечјег културног центра Београд, Хора Чаролија и Уметничког центра Талија, на концерту су наступили Миња Субота, Леонтина Вукомановић и Слободан Бода Нинковић. Концерт се може погледати на YouTube каналу ДКЦБ у недељу, 24. маја, у 12 часова.

 

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво