Повратници би да улажу у пољопривреду

Велики број грађана Србије, посебно из земаља Европске уније, претходних месеци се вратио у своју домовину и још увек не зна када ће, и да ли ће, моћи да се врати у земље свог привременог рада. Неки од њих су уштедели одређену суму новца, а већина их има имања, очевину и дедовину у завичају, па размишљају да се посвете пољопривреди.

Осврћући се на позив министра Кркобабића и академика Шкорића, копредседника Националног тима за препород села Србије, да је једно од решења њихове ситуације улагање у нашу пољопривреду и туризам, сви су се сложили да је право време за такве одлуке.

„Информисао сам се у вези са могућностима уласка у задругарски систем производње у Србији, али бих волео да видим како је то конкретно заживело. У Немачкој, где сам рођен и где сам провео читав свој живот, систем кооператива одлично функционише и сви су задовољни - и појединачни кооперанти и задруга и држава", каже Јадран Добрић (42), доктор економских наука, који је десетак година радио у централној банци Немачке.

„Тренутно сам у Србији ушао у посао у вези са енергетиком, али ми се улагање у пољопривреду чини занимљивим, као нешто што би дугорочно могло да обезбеди мене и моју породицу", каже Јадран.

Успешан пословни човек из Америке Бранко Зец (59) је још пре неколико година препознао потенцијале улагања у пољопривреду у Србији.

„Купио сам запуштену земљу у околини Ваљева и након што сам је припремио поставио сам први засад боровница. Мештани су ме у почетку чудно гледали, али се сада и они све више укључују у посао. Ми из дијаспоре можемо пренети искуства која смо стекли радећи по свету, а на држави је да нама, али и онима који трајно живе у Србији омогући пословни амбијент да можемо да радимо и да зарадимо. Да будемо домаћини, своји на своме", каже Бранко Зец.

Шансу да свој живот преусмери и "укотви" у "пољопривредну луку" видео је и Жељко Илић (40), спортски тренер задужен за физичке активности путника на луксузним крузерима.

„Последњих неколико година сам радио на крузерима широм света", каже Жељко, „али ме, с обзиром на то да живим у селу Мишар код Шапца, последњих неколико година држи мисао да почнем да се бавим органском производњом воћа и поврћа. Крузери тренутно стоје усидрени у својим лукама, и не зна се до када ће тако, и мислим да је сада право време да средства која сам уштедео уложим у покретање једног таквог посла".

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара