Немачка: Незапосленост брзо расте

Већ током прва два дана након озваничења корона-кризе, људи су накуповали намирница, пре свега тестенине и средства за хигијену. Након више од две недеље, снабдевеност супермаркета је и даље солидна, иако се неки важни производи појаве тек после неколико дана.

Многе привредне гране су погођене, а за мале фирме које имају до 5 запослених, предвиђена је помоћ до 9.000 евра, а нешто већим фирмама са највише 10 запослених, следи помоћ до 15.000 евра. Овим новцем треба да покрију основне трошкове закупнине пословног простора, како не би биле избачене на улицу и избрисане из регистра.

Предвиђа се да ће се број незапослени врло брзо попети за још 1.200.000, и планира се да им се што брже и лакше обезбеди социјална помоћ. За све који буду имали проблема са плаћањем станарине, откази станодаваца замрзавају се до септембра ове године.

На Роберт Кох институту, ради се интензивно на проналажењу вакцине, док је стручни тим на Универзитету у Ахену успео да осмисли софтвер, помоћу кога ће 3Д штампачи производити респираторе. У том случају, свака здравствена установа која поседује 3Д штампач, могла би и сама да прозводи респираторе.

Иначе, кретање људи није ограничено, али на улици могу да нађу максимално две одрасле особе, и морају бити на међусобном одстојању од 1,5 метар, уколико не станују на истој адреси.

Јутрошњи подаци за Немачку износе: 66.885 заражених, са 645 смртних случајева, али и 13.500 излечених пацијената.

Наши људи су прихватили новонасталу ситуацију, знатно опуштеније од Немаца. Стварања специјалних залиха хране није било, а многи кажу да смо се деведестих година изборили и са ратовима, и са санкцијама, и са бомбардовањем, па нас сада ова корона-криза не може уплашити.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво