Заједно смо јачи - поручују аустријски званичници

Док сви светски медији брује о броју умрлих и заражених од Ковида 19, вредни и људи добре воље су се организовали и пружају помоћ најугроженијој групи становништва у Аустрији. Многи достављају храну и неопходне животне намирнице старијим особама до врата. Аустријанци су захвалан народ. Не заборављају доброчинство и уз велику захвалност, чекају боље дане. Из Беча нам се јавља књижевница и професорка Светлана Матић.

Супруг, ћерка и ја смо волонтери и опскрбљујемо двадесеторо особа, које живе у нашој улици, животним намирницама, лековима и свакодневним потребштинама. Определили смо се за ову врсту помоћи, јер не спадамо у ризичне групе и можемо да помогнемо.

Телефоном нас комшије зову и наруче шта им је неопходно. Међу њима су Срби, Аустријанци и Турци. Све што поруче, ми им доставимо до врата, уз стриктно поштовање хигијенских и здравствених мера које је прописала Влада Аустрије. Осмех на њиховом лицу и речи захвалности нам много значе и потврђује да смо урадили праву ствар. Посебно их обрадује долазак наше ћерке Александре, која има двадесет година и која се одлучила да, уместо да сво слободно време проводи на друштвеним мрежама, покаже разумевање и солидарност према старијим особама.

Наша комшиница Ева, иначе књиговођа у пензији, каже да јој најтеже пада социјална изолација, јер је навикла да се виђа са својим пријатељицама једном недељно. Оне имају, како истиче, свој већ „уходани" дугогодишњи ритуал да се сусрећу у хотелу „Сахер", где попију омиљену кафу уз парче торте и „чашицу разговора". Врло педатна, она води дневник о данима које проводи у изолацији и прави планове, како ће изгледати њен будући годишњи одмор у Грчкој, уз програм јоге који обожава. Иначе, Ева слуша омиљену музику и врло оптимистично гледа на целу ситуацију. Рекла је да је било много тешких дана у прошлости и да ће и ово проћи, а да људи треба да буду ангажовани и да не очајавају, јер једино ће својим позитивним ставом сачувати своје психичко здравље.

Са друге стране се чују и речи подршке аустријских функционера који апелују на грађане да, без преке потребе не излазе из својих станова, а у исто време им упућују речи подршке „Заједно смо јачи". Напомињу да свако појединачно мора да буде одговоран и да свој допринос у борби против вируса, јер чувајући и пазећи на себе, пази и чува и друге око себе. Апелују на грађане да редовно и често перу руке, да држе одстојање у односу на друге најмање један метар, да носе маске и рукавице ако иду у затворене просторе и да остану код куће. Уведена је телефонска линија 1450 на коју грађани могу да се обрате, ако имају било какве симптоме, који могу указивати на корона вирус.

Канцелар Аустрије Себастијан Курц се често обраћа грађанима преко стредстава јавног информисања речима подршке:„Издржите!". Он се захвалио сународницима који се придржавају ригорозних мера и онима који даноноћно раде, како би држава функционисала.

Влада је одлучила да свим запосленима који раде у супермаркетима (Billa, Merkur, Penny, Bipa) исплате додатан бонус уз плату, у знак захвалности за ангажовање у овим тешким временима. Иако су уведене тешке мере, које затевају дисциплину и ред, на коју су Аустријанци, иначе, као народ навикнути, више од 90 процената, од осам милиона становника, их се придржавају. За оне који то не чине, предвиђене су високе новчане и затворске казне.

Привредна комора Аустрије је предвидела пакет мера од 38 милијарди евра неповратне финансијске помоћи привреди, компанијама, малим и средњим предузећима. Walter Ruck, председник Привредне коморе Беча, поручује да ћемо заједно пребродити кризу. Иако је велики број радника због затварања ресторана, хотела и продавница робе широке потрошње, остало без посла, њих око 153.000, из Владе поручују да нико неће остати на улици, јер је предвиђен систем социјалних давања помоћи најугроженијима, који је и пре ове кризе, изузетно добро функционисао.

Министар здравља Rudolf Anschober најавио је да ће Савезна влада издвојити 100 милиона евра Сектору за негу старих и болесних лица, којих тренутно има око 460.000 и који зависе од туђе помоћи и неге. Новац ће се употребити, како је навео, за проширење телефонских линија, пријем новог особља и просторних ресурса. Иначе, како сазнајемо из средстава јавног информисања, Аустријанци раде увелико на проналажењу вакцине против вируса короне. Сматају да ће од крвне плазме излечених пацијената направити лек.

Многи су свој рад преоријентисали и прилагодили кућним условима.Ђаци, до даљњег, не иду у школу, али је организован надзор од стране педагошких радника над децом, чији родитељи раде и немају никога, ко би на децу могао да припази, док су на послу. Канцелар Sebastian Kurz је на питање, како ће школе радити након истека забране рада након Ускрса, одговорио да постоји могућност да школе остану још дуже затворене. Објављено је и да се централна матура неће одржати до средине маја, а универзитети размишљају о продужењу академске године.

Један леп гест у знак захвалности је дошао и од стране аустријских полицајаца, упућеним грађанима који поштују ограничене мере кретања. Наиме, током викенда полиција је из својих аутомобила пуштала песму „I am from Austria", која се сматра другом химном земље, кантаутора Rajnharda Fendriha. То је изазвало велико одушевљење грађана, који нису штедели своје аплаузе упућеним чуварима реда.

Занимљива је идеја Бечког музеја који је позвао грађане да им шаљу мејлом информације и фотографије, везане за свакодневни и пословни живот, као што су заштитне маске, рукавице, списак намирница, окачене цедуље на зидовима по зградама, дневнике, на свим језицима, како би будуће генерације знале шта је криза у време короне, значила за Беч. Занимљиве приче и фотографије се могу слати на мејл: wien2020@wienmuseum.com.

Ово је време када треба да будемо упућени једни на друге, да проводимо више времена са својом децом, и да им покажемо више љубави и разумевања, него иначе. Децу треба запослити пословима у кући и бити захвалан што се придржавају мера ограничења кретања, јер то живој и здравој дечјој природи најтеже пада. Запитајмо се, када смо их последњи пут загрлили и рекли им колико нам значе. Покажимо да нам је стало до њих и дасу нам улепшали живот. Деца су наше богатство и наша будућност.

Такође, брачни парови сада имају више времена да се посвете једно другом. Љубав је та која спаја и руши све препреке и баријере. Љубав ће спасити свет. Време је да делујемо као заједница. Заборавимо на поделе. Нека победи оно најсветлије у нама: хуманост, љубав и доброта. Јер, зло дође и прође!

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво