Балканска фолклорна ревија надомак Вашингтона

Варошица Кенсингтон, у америчкој савезној држави Мериленд, угостила је протеклог викенда баштинарку фоклорног блага Балкана Шапчанку Биљану Реган и њене сараднике, уз присуство српског амбасадора.

Манифестација "Balkan Cultural Experience", омаж фолклорној традицији народа бивше Југославије, приређена је у суботу 11. маја у Уједињеној методистичкој цркви Светог Павла у Кенсингтону, Мериленд, САД.

Догађају је присуствовао и Његова екселенција амбасадор Србије у Америци Ђерђ Матковић, којем је уручена захвалница због континуиране подршке српској култури на америчком тлу.

Посетиоци ове јединствене модне ревије колекционарке Биљане Реган, међу којима су се нашли и посленици Конгресне библиотеке, могли су да виде костиме и друге реликвије из XIX и XX столећа са готово читавог простора некадашње државе, и то мушке, женске и дечје, сакупљане од 2012. године до данас. Пре тога, присутнима су се обратили старији пастор Цркве велечасни Адам Б. Снел, локални парох отац Василије Вранић и амбасадор Ђерђ Матковић.

Учесници кенсингтонског фолклорног шоуа су, поред домаћице, били: Наташа Дабетић, Бранко Церовчевић, Нина Булатовић, Елена Кит, Ненад Јовановић, Марија Живковић, Невена Топаловић и њен син Коста, Јелена Милошевић, Ивана Пеликан Вучковић и њене ћерке Ана и Миа, Кристина Чанади и Невена Пулетић и њена ћерка Нађа. Да све иде по плану, али и да буде визуелно забележено, старао се Биљанин супруг Џон Реган.

Након званичног дела програма представљена је и дегустирана храна са Балкана, јер и она као и ношње верно осликава богатство и обичаје наших људи. Књига утисака која је током вечери исписана садржала је и амбасадорове речи хвале. Он је ревију назвао величанственим догађајем.

Биљана Реган је "Balkan Cultural Experience" посветила свом недавно преминулом оцу Јовану Калинићу, који је пресудно утицао на њен данашњи позив.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво