Фотомонографија "Шумадија и Поморавље - душа Србије" представљена у Берну

Промоција фотомонографије "Шумадија и Поморавље - душа Србије", дело двојице аутора, Предрага Цилета Михајловића и Зорана Петровића, одржана је 12. априла у Амбасади Републике Србије у Берну.

Након уводне песме КУД-а Кикац, гостима се обратила Наталија Гуњић, аташе за културу.

"Шумадија није земља државотворних Шумадинаца који у срцу носе шајкачу и опанке. Није ни звук Дугићеве фруле, ни Крњевчеве хармонике, нити реч која буди пркос и понос. Није песма Добрице Ерића, ни баштиник обичаја. Ни кућа која мами гостопримством, осваја хумором и зрачи славном прошлошћу. Ни снага звона са Опленца, ни непокорена колевка бунџија и државника, ни област шљиве и препеченице. Ни земља слободара и столетних букви. Шумадија је збир свега тога, она је и наслеђе и путоказ", рекла је Гуњићева.

Ауторе је поздравило и Удружење српских писаца Швајцарске и уручило поклон књиге, а потом су својим песмама обогатили програм. Након заједничке фотографије, отпевана је и песма "Ово је Србија", аутора Николе Грбића Грбе, а заиграло се и коло у Амбасади.

На промоцији је било око 70 посетилаца, а атмосфера је била таква да се остало до касних вечерњих сати, уз богату закуску и музику. Наступили су Данијела Бјелица, сопран, Андријана Адамовић, народна певачица, Дејан Зорић, акустичар, Јовица Милутиновић, певач и свирач народних инструмената, певачка група КУД Кикац Базел. Гост писац, Снежана Петровић. Водитељ програма је била Виолета Алексић.

Фотомонографија "Шумадија и Поморавље -Душа Србије", заједничко је дело двојице аутора, фотографа из Крагујевца, Предрага Цилета Михајловића и Зорана Петровића, на чијем стварању је утрошено две године рада. Писац текста је Миодраг Стоиловић, новинар и публициста. Уредник је Мирко Демић, књижевник. Ликовну синтезу урадио је проф. Видан Папић, а уредник фотографије је Имре Сабо фотограф.

Књига је настала у намери аутора да обележе јубилеј 200 година од проглашења Крагујевца за престоницу модерне Србије. Осим дела везаног за историју, средњи век, време устанака и стварања државе кроз године које долазе, па све до савременог доба, ова књига посебну пажњу посветила је људима, њиховим активностима и догађајима, очувању нематеријалне културне баштине.

Текст је преведен на енглески, а кратак сиже текста на још неколико језика: немачки, француски, руски и есперанто. Има 360 страна са око 350 фотографија, а издавач фотомонографије је Друштво историчара Шумадије.

Књигу је помогао Град Крагујевац у суфинансирању, а већи део средстава обезбеђују сами аутори. Књига је представљена на 63. међународном сајму књига у Београду као и широм Србије, а биће представљено широм света.

Након интересантних прича везаних за настанак књиге, као и анегдота које су пратиле тај пут, гости су са инетересовањем прелиставали књигу и постављали питања ауторима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара