Крила има, није птица

"Крила има, а није птица" назив је уметничког рада Тамаре Зечевић, једног од 562 рада који су на крилима уметности дошли из целог света на осму Међународну изложбу "Уметност у минијатури Мајданарт 2017". Своје уметничке радове у Мајданпеку, граду постојбине бакра и граду у коме је својевремено пронађен највећи грумен злата у свету, послало је око 400 уметника са свих континената, из 38 држава света. За изложбу су одабрана дела 311 уметника из: Кине, Ирана, Мексика, Финске, Тајланда, Кореје, Литваније, Канаде, Јапана, Новог Зеланда, Израела, Доминиканске Републике, Пољске, Шведске …, а највише их је из Србије, Републике Српске и суседних земаља.

На изложби у Мандајпеку учествују и уметници који живе у дијаспори: Јагода Карић Иванов са новог Зеланда, Миодраг Милош из Канаде, Васа Стојновић из Дортмунда, Катарина Аливојводић из Италије, Милена Милошевић и Урош Ушћебрка из Мексика.

Уметничка минијатура има своје специфичности у односу на дела већих димензија, да се у једном ограниченом формату види компактност композиције у сликарству - скулптури, графици, керамици, дизајну накита и дигитал арту.

На отварању изложбе и додели награда председник Мајданарта - Зоран Митровић, обраћајући се уметницима који су учествовали и љубитељима уметности посебно се захвалио сарадницима из света из Доминиканске Републике - Мариојосе Атапии, која је већ више пута представила ову значајну манифестацију на националним медијима у Доминиканској Републици. Посебну захвалност изразио је Урошу Ушћебрку за све информације које је презентовао у Мексику и за сарадњу у нашим радионицама у којима учествују уметници из Мексика. Захвалио се свима који су дали свој допринос промоцији културе туристичких вредности и укупне културне баштине овога краја, који је упркос богатој традицији незаслужено заборављен.

Прве четири награде на овогодишњој изложби припале су Ирени Кузмановић за рад Први дани из Београда, Јасмини Пејчић за рад под називом Слојеви керамичарки из Београда, Сањи Девић из Ниша и Бојану Новаковићу из Новог Сада. Изузетна награда припала Маји Вучић, дипломираној сликарки из Београда за рад Нумен - накит за светлост у порцелану.

Изложба ће трајати до 2. октобра. У току изложбе је и конкурс из области сликарства за младе од три до 19 година, који Мајданарт реализује у сарадњи са Галеријом - Музеј Мизиал из Газиантера у Турској.

Од изузетног значаја је да млади схвате значај уметности, јер је она - како једно дело носи наслов Светлост свету.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи