Вече Балкана у Вашингтону

Вредна и креативна Српкиња са мерилендском адресом Биљана Реган представила је 29. септембра своју земљу и њене суседе на свечаности у част свеколике балканске баштине, коју је организовао Амерички савет за међународно образовање из Вашингтона.

Приредби A Glimpse into the Balkans су у просторијама Савета присуствовали представници неколико амбасада, међу којима и делегати Амбасаде Републике Србије. Богато културно наслеђе земаља Балкана приказано је промоцијом мириса и укуса, погледа и звука, појединачне срдачности и колективне гостопримљивости народа са наших простора, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Иван Калаузовић Иванус.

Мозаик ове вечери чинили су укусна храна, ексклузивна вина потекла из бујних источноевропских винограда, сувенири, уметнине, поклони и искуство и историја најбурнијег дела Европе, коју, да парафразирамо Винстона Черчила, ни сам Балкан често не може у потпуности обгрлити. Уз све то, Биљана Реган је приредила ревију фолклорних костима из своје сада већ чувене колекције, укомпоновану са традиционалном "живом" музиком и амбијентом раскрснице Истока и Запада.

"Веома сам срећна, јер сам са својим сарадницима успела да вратим време уназад и да презентујем ношње из бивше Југославије. Сваки костим је прича за себе, а ми смо кроз ову ревију све те приче испричали", каже Биљана.

Сарадња између ње и Америчког савета за међународно образовање остварена је преко српске амбасаде у Вашингтону. Елена Романова, у Савету задужена за стратешки развој, изразила је жељу да управо ношње и други елементи из Биљанине колекције буду као део модног шоуа зенит читавог догађаја. Шапчанка из Мериленда је са одушевљењем прихватила Еленин предлог, а о резултатима заједничких активности се увелико прича.

Током посебног сегмента програма, "тихе аукције", месту сусрета бројних међународно оријентисаних професионалаца, прикупљана су средства намењена подршци стипендијама заслужним америчким и интернационалним студентима, по којима је Савет нарочито познат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво