Пут око света на крилима различитости

Традиционални гастро-културни фестивал "Око света" одржан је 18. јуна у парковском комплексу Национални мол у центру Вашингтона, близу познатог обелиска подигнутог у славу првог председника САД. Амбасада Србије обезбедила је учешће наших представника у овој манифестацији пружајући јој на тај начин свој допринос.

Обиље хране и пића са свих страна планете нашло се на штандовима између Линколновог меморијала и Капитола, на зеленом пољу које је сведок историје Америке: чувених говора, скупова, парада, јулских ватромета... Фолклорно-модне презентације и наступи учесника из двадесетак земаља, укључујући и Србију, водили су посетиоце, њих неколико хиљада, спонтаном, необавезујућом рутом на пут око света, чинећи да свако постане свестан да су сви народи са својим културама део једне велике мултиетничке породице.

Баштинари традиционалних вредности добили су прилику да покажу сво богатство аутентичности обичаја, веровања, навика, језика, одевања, понашања, музике, кулинарских вештина и других заната из држава порекла, те да тако огледају свој етнос у Рефлектујућем језеру над којим се дични Вашингтонов споменик издиже.

Уткани у шаренило народног блага и националних обележја, са незаобилазним "српским барбикама" и нискама дуката, препознатљивих ношњи, корпица и кецеља, амбасадори Шапца, Ниша, Београда, Шумадије, Војводине, Балкана смеше се са фотографија, ради којих су застали не би ли забележили тек неколико тренутака са седмочасовног маратона светске хране и културе. Међу њима су били: Ненад Јовановић, Невена Топаловић, Биљана Реган, Ивана Мангов, Данијела Милић, Лена Мангов и Џон Реган.

Група Биљане Реган је учешћем у фестивалу Око света још једном представила своју домовину и српску заједницу у Америци на најбољи могући начин, доказујући да се и без (су)финансираних пројеката, донација и буџета, Србија и тако далеко и тако лако може безрезервно волети, а њена култура чувати и промовисати. Посебно признање за организацију припада другом секретару за политичка питања и медије Амбасаде Републике Србије у Вашингтону Ивани Мангов и њеним сарадницима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво