Србија у Мериленду

Угодно недељно поподне источноевропске и руске музике, игара и изложби, протекло је 10. априла у простору мерилендске Библиотеке "Чарлс И. Милер" у насељу Еликот Сити. Наша земља представљена је залагањем агилних Срба који живе на овом подручју.

Најновија и највећа подружница Система библиотека Округа Хауард, названа по политичару и бизнисмену Чарлсу И. Милеру, донору земљишног поседа за први окружни храм књиге, угостила је у недељу представнике петнаестак земаља Источне Европе и Русије, настањених у Сједињеним Америчким Државама, у оквиру манифестације CultureFEST, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Иван Калаузовић Иванус.

Сврха догађаја, којег су организатори Асоцијација Колумбија и Систем библиотека Округа Хауард, била је промоција културних вредности бивших совјетских република, Русије, али и Балкана. По доласку на приредбу, посетиоцима је пружена прилика да у такозвани CultureFEST пасош уписују одговоре на питања о знаменитостима и симболима земаља учесница, а потом и да тачност тих уноса провере на националним штандовима. Они са највише знања били су награђени.

"Шаренило народних ношњи дефинитивно је било заједничко за све етничке групе. Ипак, можемо слободно рећи да су експонати са нашег штанда изазвали највеће интересовање. Ћилими, накит, оригинални дукати као сведоци различитих периода балканске историје и мини ревија костима које су носили манекени из моје групе, чинили су Србију у малом", каже Биљана Реган, домаћица и организатор штанда матице, истовремено најављујући и прославу празника Врбице у престоници САД крајем априла.

Савезна држава Мериленд, коју називају и "малом Америком", на овај је начин потврдила репутацију места сусрета и учвршћивања веза између изворно блиских култура, попут бугарске, румунске, руске и српске. За одржање фестивалске атмосфере побринула се и интернационална играчка група Асоцијације Колумбија, док је фолклорној репрезентацији наше земље, предвођеном "селекторком" Биљаном, као и увек била част да заставом Србије у рукама истакне њене боје најбоље што уме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво