Пишталов роман о Тесли представљен у Њујорку

У пуној сали цркве Светог Саве у Њујорку 11. октобра, представљена је књига "Тесла: Портрет међу маскама" као и њен аутор, српски писац Владимир Пиштало.

У саопштењу издавачке куће Агора се наводи да је промоцију ове књиге организовала Данијела Милић, оснивач LeitmotivArts-а иза које стоје многобројни догађаји који имају за циљ промовисање наше уметности и културе у дијаспори, укључујући и лик и дело Николе Тесле. После успешне презентације књиге у српском конзулату у Њујорку одржане на светски дан књиге 24. априла 2015. године, Владимир Пиштало имао је прилику да разговара о књизи са представницима старе и нове имиграције у Њујорку.

Присутне је поздравио старешина цркве прота Ђокан Мајсторовић. Био је присутан и знатан број уметника, свештенства и пријатеља писане речи.

Најављући Пиштала, Зорка Милић, професорка енглеског језика и чланица управног одбора цркве Свети Сава, осврнула се на ауторову занимљиву биографију као и велики допринос српској књижевности.

Владимир Пиштало аутор је 11 књига и бројних есеја. Од 1993. године живи у САД где ради као професор историје.

"Познавање америчке историје ми је пуно помогло у писању ове књиге. И ја сам као и Тесла, и уосталом и многи од вас присутни овде данас, имигрант. Ја волим имигранте, занимљиви су ми јер имају бар два живота", казао је Пиштало током презентације која се паралелно одвијала на српском и енглеском језику.

Пиштало је читао одломке из књиге, те потом разговарао са публиком и потписивао своје књиге. Присутни су одиста приредили топао пријем аутору, који је, одговарајући на једно питање из публике, Теслу назвао "чаробњаком из Оза", алудирајући на његове експерименте и прављење земљотреса на Менхетну које је документовано.

"Ово је књига о Тесли која је недостајала Америци јер на својеврстан поетски начин, без маски, приближава овог великог научника и хуманисту свим људима. Тесла припада свима нама, не само научницима, и овај неконвенционални роман, који вешто обухвата целовитост Теслиног живота, помаже да се свако препозна у Тесли и у њему нађе инспирацију", казала је Данијела Милић модерирајући конверзацију између публике и аутора.

Овај роман је и у Србији остварио незабележен успех - након НИН-ове награде, и Награде Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу, већ 6 година једна је од најпродаванијих књига на нашем тржишту, ушла је у читанке за основну школу и гимназију, објављена са успехом у свим бившим југословенским републикама, а америчко издање је 11. превод ове књиге на неки од страних језика, пише у саопштењу Агоре.

Америчко издање Пишталовог романа Тесла, портрет међу маскама (Tesla, A Portrait With Masks) изашао је из штампе 6. јануара ове године, и за мање од два месеца његово прво издање је распродато. Након десетак промоција (Њујорк, Бостон, Чикаго, Вашингтонум и низу других универзитетских центара) ова књига је представљена и у Barns and Noble књижарама широм Америке. Заступљена је у рубрици Упознајте велике писце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво