Гала осваја свет

Да уметност заиста не познаје границе потврђује млада, а већ зрела уметница, сликарка Гала Чаки. Излагала је у многим земљама света, а своја искуства са Интернационалног симпозијума уметности у Катару, где је недавно боравила, поделила је са нама.

Могла је да се бави науком или да буде балерина...вредна и савесна, прави штребер, каже смејући се. Била је вуковац у основној школи и зрењанинској Гимназији. Определила се за уметност и у истом маниру дипломирала на Академији уметности у Новом Саду, а потом завршила и мастер студије и то два пута, сликање и цртање. На завршној је години докторских студија, а дан пре сусрета са екипом РТС-а, прославила је 28. рођендан.

Сликарка Гала Чаки недавно се вратила са Интернационалног симпозијума уметности у Катару, где се први пут представио неко од уметника из Србије.

„Било је 50 сликара из читавог света што је заиста интересантно. Имате Индусе, Аустралијанце, различите културе на једном месту...Живите са њима две недеље. Поред тога што смо сликали 6 дана у пустињи, и излагали смо наше радове, приређена је изложба у једном хотелу...Обилазили смо музеје, упознавали се, представљали своје радове, па и на арапском језику који сам научила. Све у свему, било је то интересантно стециште како уметника, тако и искуства", каже Гала.

У Дохи је у изградњи велелепни Музеј савремене уметности, у чијој ће се колекцији наћи и три Галина рада. Стигле су јој и понуде за педагошки рад у овој земљи у Персијском заливу. А Гала уме и воли да ради са младима.

„Ја сам и део једног удружења, Арт линк ас, које нас све повезује. У питању је моја сарадња са две јапанске уметнице. Договориле смо се да поред наших, промовишемо и дечје радове, тако да су деца из Србије имала прилику да излажу у музеју у коме сам и ја излагала. То се неће зауставити у Јапану, мој циљ је да ове године направим изложбу радова деце из Француске, Велике Британије, Словеније, Србије и Јапана у Србији. Морам наћи простор и за њих, јер мислим да им то много значи", каже Гала.

После Јапана, Дохе, Амстердама, Гала пакује кофере, да на списак од 19 самосталних и преко 30 групних изложби дода Дубаи, Штутгарт, Сицилију, Кину, јер уметност не познаје границе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво