Дан науке у Србији - Теслин рођендан

Дан науке у Србији - 10. јул биће обележен у многим градовима Србије. Та манифестација везује се за рођендан научника и проналазача Николе Тесле (1856-1943), који је 10. јула рођен у Госпићу у Хрватској.

Београдски центар за промоцију науке приредиће Дечији научни клуб, изложбу "Теслина визија интернета", научну трибину "ХААРП и друге заблуде о науци", а биће филмова о делу и животу Николе Тесле под називом "Теслин биоскоп".

Дан науке биће у Југословенској кинотеци обележен приказивањем филмова о Тесли, а у Ректорату Универзитета у Београду биће одржана трибина посвећена Тесли.

Манифестацију "Тесла дан" организује Кластер путева културе који удружује више од 40 институција културе, туристичких организација и агенција, привредника и шест факултета.

Програм "Теслин дан" биће одржан и у Нишу, Лесковцу, Зајечару, Књажевцу, Бајиној Башти, Ужицу, Неготину, Фрушкој гори и Сремској Каменици.

У Београду, заинтересовани ће имати прилику да прођу кроз кабинете ЕТФ-а и сазнају како је Тесла "правио громове", на који начин је производио бежичну енергију и лоптасте муње, како се мери јачина струје...

У Народној библиотеци Србије биће могуће сазнати више о посебном пријатељству Тесле и Јована Јовановића Змаја.

Истог дана у Ужицу ће бити могуће обићи најстарију хидроелектрану у Србији саграђену према Тесла принципима 1900. године, само четири године после Нијагаре.

Сви који "Тесла дан" проведу у Лесковцу моћи ће да обиђу хидроелектрану Вучјанку која представља невероватан спој природе и људских руку, и присуствују обележавању Теслиног рођендана у Народном музеју Лесковца.

У Нишу ће посетиоци моћи да прославе "Тесла дан" посетом хидроелектрани Света Петка која је од априла први пут у својој историји отворена за посетиоце, као и уз специјалне анимације Теслиних патената на Електронском факултету.

У Коларчевој задужбини у Београду, професор Електротехничког факултета Милић Стојић одржаће предавање на тему "Никола Тесла - живот и дело", а у част Тесле пригодне програме припремио је и Музеј Николе Тесле.

У Заводу за проучавање културног развитка биће приказан мултимедијални перформанс посвећен Николи Тесли. Дан након обележавања дана Теслиног рођења, Завод ће одржати трибину "Еко пионир - Никола Тесла и вредности одрживог развоја", на којој ће бити речи о Теслиној оставштини и његовом делу као инспирацији за нову еколошку парадигму и културну матрицу.

Тесла глобал форум у хотелу "Норцев", на Иришком венцу, приредиће свечану академију и међународни "Никола Тесла фестивал - Secret Conncetion Summit".

Гост фестивала биће директор међународног УНЕСКО центра за мир из Вашингтона Гиј Џокин (Guy Djokin), родом из Камеруна. На јучерашњој конференцији за штампу је истакао да је он пре свега активиста у борби за социјалну правду.

"Водим америчку федерацију УНЕСКО клубова и сада сам, на путу за Кину, први пут у Србији. Веома сам срећан што могу да упознам и вашу земљу и људе. Тесла је био велики научник, али и велики хуманитарац и желим да се придружим свима који му одају почаст", изјавио је Џокин.

Он је додао да су Уједињене нације прогласиле 2015. годину за годину светла и светлосне технологије.

"Не постоји боља личност од Тесле у том контексту и наша федерација УНЕСКО клубова ће тим поводом приредити догађај њему у част. Надам се да ћемо у томе за партнера имати и ваш Тесла глобал форум", рекао је Џокин.

Синдикат науке Србије традиционално, сваке године, Дан науке обележава полагањем венца на споменик Николе Тесле испред Електротехничког Факултета Универзитета у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво