Драшковић: Протести напад на идентитет

Напад на ћирилицу је напад на идентитет и опстанак српске мањине у Хрватској, оценила је данас директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић. Она напомиње да је Хрватска потписница Европске конвенције о правима националних мањина из 2003.године.

Др Славка Драшковић очекује и подржава напоре Хрватске у поштовању Закона о језику и писму и омогућавање Србима двојезичности, и поред бурне реакције грађана овог града.

Драшковић у писаној изјави подсећа да су Срби највећа национална мањина у Хрватској и напомиње да је та држава потписница Европске конвенције о правима националних мањина из 2003. године.

"Многе одредбе ове конвенције се не спроводе, бројна спорна питања постоје у односу према Србији, која ће Хрватска морати да реши у светлу њеног скорог уласка у Европску унију ", сматра Драшковић.

Према њеним речима, ово се, пре свега, односи на подручје образовања, културе и информисања, ради очувања националног и верског идентитета Срба на подручју Хрватске. Оно што држава Србија захтева је да се уведе реципроцитет када су у питању права која ужива хрватска национална мањина у Србији са правима која би требало да имају Срби у Хрватској, нагласила је Драшковић.

Република Србија је Уставом и законом регулисала права мањина на начин који је усклађен са европским стандардима, оценила је Драшковић, указујући да "такав положај српске заједнице у државама окружења није ни приближан", док о "реципроцитету нема говора". У Хрватској Срби имају статус националне мањине, али не и поштовање права које тај статус обезбеђује, сматра Драшковић. У Словенији и Албанији тај статус за Србе није остварен и њихов положај је изузетно неповољан, рекла је Драшковић. Она је напоменула и да су Срби, тамо где се сматрају аутохтоним народом, као у Црној Гори, изложени свакодневним притисцима да се одрекну свог националног идентитета.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 04. феб 2013, 18:30) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Mene interesuje da li nasa drzava Srbija reaguje na odmeren nacin kod Evropskih institucija ili se sve zavrsava pravima na papiru?

(понедељак, 04. феб 2013, 18:15) - anonymous [нерегистровани]

Cirilica

Mislim da bi ovakve proteste u pisanoj formi trebali da se salju na sve zvanicne institucije EU u sto vecem i sto cescem broju!