Читај ми!

ДТВ за 70 одсто становништва

Око 70 одсто становништва Србије могло би, у овом тренутку, да гледа дигиталну телевизију (путем кровне или собне антене) уколико би ЈП Емисиона техника и везе добило "зелено светло" да пусти у рад мрежу дигиталних предајника, наводи се у саопштењу ЈП ЕТВ.

До овог тренутка ЈП Емисиона техника и везе опремило је за дигиталну телевизију 29, од укупно 34 емисионе станице, тзв. Проширене иницијалне мреже. Преосталих пет емисионих станица биће монтирано, прем плану, до 15. новембра 2013. године.

Проширење Иницијалне мреже са 15 на 34 емисионе станице са најмодернијим дигиталним уређајима (предајницима, репетиторима, антенским системима) је најрационалнији, најекономичнији и најкраћи пут до коначног преласка са аналогног на дигитално емитовање ТВ програма у Србији, чији рок 17. јун 2015. године.

На изградњи Проширене иницијалне мреже стручњаци ЈП ЕТВ су интензивно радили последњих месеци. Подешен је и монтиран, да функционише пуном снагом, предајник DVB-T2 на Авалском торњу, на основу кога, дигиталну ТВ, могу да гледају Београђани и становници бројних насеља, која се налазе 100 км у пречнику око Београда (више од два милиона становника). Монтирањем предајника на планини Тари (Сумбулића брдо), снаге 100 W и Бајина Башта и околна места, такође, су добили могућност дигиталне ТВ.

Спреман је за емитовање дигиталног ТВ сигнала најновији предајник DVB-T2 на Копаонику. Када буде пуштен у рад, дигиталну ТВ имаће становници Рашке, Јошаничке Бање, Крушевца и великог броја других места, као и северног дела Косова и Метохије.

Зајечар и Књажевац и њихова околна места такође ће имати могућност да примају дигитални ТВ сигнал, захваљујући предајнику DVB -T2, који су стручњаци ЈП ЕТВ монтирали на Тупижници.

Црвени Чот (врх Фрушке Горе) је емисиона станица која омогућује гледаност ТВ за највећи број становника у Србији (око 3,5 милиона). Ту су стручњаци ЈП ЕТВ монтирали, у складу са Женевским планом, антенски систем и дигитални предајник. Са врха Фрушке горе дигитални ТВ сигнал покрива најшири простор Србије, у коме су Нови Сад, Бачка Паланка, Врбас, Кула, Црвенка, Бечеј , Зрењанин, (на северу), као и Сремска Митровица, Инђија, Рума, Шабац, као и значајне делове Београда. При томе, ТВ програм који ће се емитовати са Чота биће видљив у западном делу Хрватске и западном делу Републике Српске.

За емисиону станицу Дели Јован тренутно се траже техничка решења.

Захваљујући DVB-T2 предајникју снаге 600 W имају дигитални ТВ сигнал допире и до насеља која се налазе у ширем кругу око Црног врха, изнад Јагодине међу којима су значајни делови Крагујевца, Баточине, Ћуприје, Велике Плане.

Значајним повећањем снаге предајника на Овчару, са садашњих 100 W на 2,5 кW, огромно је проширена зона покривања, па је дигитални ТВ сигнал сада обезбеђен за житеље Чачка, Горњег Милановца, Пожеге, Севојна, Краљева....

Када се одобри пуштање у рад Проширене иницијалне мреже неки градови и места у Србији који до сада нису имали могућност квалитетног пријема ТВ програма Радио-телевизије Србије, као што су Кикинда, по први пут ће имати квалитетну ТВ слику и тон.

Емисионе станице ЈП ЕТВ које су у овом тренутку спремне да емитују дигитални ТВ сигнал су: Авала, Бесна Кобила, Црвени Чот, Јастребац, Тупижница, Копаоник, Црни Врх (Јагодина), Канарево Брдо, Гоч, Крњача, Стојчино Брдо, Ариље, Ивањица Божац, Гучево, Маљен, Горица (Ниш), Торник, Бајина Башта, Црни Врх Пирот, Суботица, Вршачки брег, Бић-Прибој, Забучје (Ужице), Градац - Рашка, Шутеновац (Нови Пазар), Ваљево - Пећина.

Наредних недеља, а најкасније до 15. новембра биће оспособљене за дигитално емитовање и следеће емисионе станице: Овчар, Кошевине, Кикинда, Рудник, Свети Илија, а у плану за дигитално емитовање у оквиру Проширене иницијалне мреже су и три емисионе станице (локације): Пријепоље (Сријетежи), Цветњак (Нова Варош) и Крагујевац

Оне ће бити активиране уколико се укаже потреба пуштањем у рад претходних емисионих станица Проширене иницијалне мреже. За емисиону станицу Сјеница (Радишића брдо) траже се техничка решења за допремање дигиталног ТВ сигнала, наводи се у саопштењу.

број коментара 27 Пошаљи коментар
(недеља, 28. јун 2015, 09:36) - anonymousNatasa [нерегистровани]

Nema signala

Nema signala RTS u okolinu Novog Pazara

(понедељак, 01. јун 2015, 15:24) - Vesna [нерегистровани]

Užice signal

U pojednim delovima Užica takođe nema digitalnog signala. NIje u redu, toliko su ljudi forsirani da obave svoj deo i odradili smo a sada ipak nemamo signala.

(недеља, 17. мај 2015, 08:43) - Jovan [нерегистровани]

Emisione stanice kanal (UHF)

Kada se predviđa stabilizacija emisionoh stanica ja se nalazim u okoline Kikinde Kikindu nemogu da hvatam na kanalu 67 a avalu na 28 kanalu može pre podne dok signal na 30 kanal naj boli signal sada su nestali programi na njemu nešto je ostalo pa sda može da se hvata na 24 kanalu pa se pitam dokle to šetanje .

(среда, 22. апр 2015, 15:47) - Milan [нерегистровани]

DVB-T2

I ja sam iz Kragujevca. Zivim u blizini PMF-a i Masinskog fakulteta.
Takodje ne mogu da uhvatim signal. Definitivno u Kragujevcu postoji problem u vezi sa tim.

(понедељак, 13. апр 2015, 15:02) - kg [нерегистровани]

digi tv

daj pustite 41kanal za kragujevac,iz pojedinih delova grada ne moze da se uhvati signal sa crnog vrha i sa rudnika.Pozdrav

(петак, 13. мар 2015, 17:46) - anonymous [нерегистровани]

digitalna televizija

Iz kragujevca sam i ne moze da se hvata iz pojedinih delova grada sa predajnika crni vrh i ovcar,za nas grad bi najbolje bilo da signal ide sa planine Zezelj

(петак, 09. јан 2015, 12:35) - anonymous [нерегистровани]

sombor

da li je na severu backe pokriven digitalni kanali i na kojoj frekvenciji?

(четвртак, 08. јан 2015, 19:15) - anonymous [нерегистровани]

nema signala

Dzaba vam dvbt2, kad mi (u Kratovu, kod Priboja) nemamo signala.

(понедељак, 10. нов 2014, 17:34) - milos kg [нерегистровани]

pitanja za dtv

da li mogu u kragujevcu da se gledaju ovi digitalni kanali.

(четвртак, 23. окт 2014, 14:15) - igor [нерегистровани]

dvb-t2

kada mozemo da ocekujemo digitalni signal,okolina vlasotinca(boljare,krusevica,crnatovo....)