Читај ми!

Честа питања

Најчешћа питања и одговориКо води прелазак на дигиталну ТВ?

- Министарство трговине. туризма и телекомуникација предводи процес преласка на дигиталну телевизију

- Министарство ради у партнерству с емитерима, Регулаторном агенцијом за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ), Регулаторним телом за електронске медије (РТЕМ) и ЈП "Емисиона техника и везе".

горе на питањаШта је то дигитална телевизија?

Дигитална телевизија је корак даље у еволуцији телевизије. Као што се више не користе фотоапарати са негативима него једноставан и практичан дигитални фотоапарат, тако је дошло време да се опростимо од аналогне и пређемо на дигиталну телевизију. Она ће омогућити боље коришћење радиофреквенцијског спектра, веће могућности обраде сигнала, једноставније чување и многе друге предности у односу на аналогну телевизију. За гледаоце ће то значити више уживања у њиховом најдражем медију, али и неке нове могућности попут приступа интернету и коришћења wеб сервиса.

горе на питањаУ чему је предност дигиталне телевизије?

Дигитални сигнал обезбеђује чистију и оштрију слику, а и квалитетнији звук захваљујући више каналном преносу звука. Укратко, све оно што вам је сметало код аналогне телевизије, код дигиталне нестаје: сметње, вишеструке слике, шум...
Ту је и пренос слике у wидесцреен формату 16:9, који је прилагођен свим новијим телевизорима и омогућава гледање филмова у формату у којем су снимљени.
Биће доступне нове услуге као што су дигитални телетекст, интерактивне услуге, електронски програмски водич (EPG), слика високог квалитета (HDTV) и репродукција Dolby Surround вишеканалног звука.

горе на питањаМорам ли прећи на дигиталну телевизију?

Сагласно стратегији коју је усвојила Влада Републике Србије, Set Top Box-ови, односно ТВ пријемници мораће да имају DVB-T2 демодулатор и MPEG-4 декодер како би грађани били у могућности да прате програме дигиталне телевизије, док са DVB-T демодулатором и MPEG-2 декодером и DVB-T демодулатором и MPEG-4 декодером то неће моћи. Истовремено, уколико желе да слушају Dolby 5.1 Surround Sound, потребан је и Dolby Digital или Dolby Digital PLus декодер.

горе на питањаШта ми је потребно за прелазак на дигиталну телевизију?

Дигиталну телевизију можете пратити на два начина: путем нових телевизора са уграђеним дигиталним DVB-T2 пријемником преко кога ћете моћи да уживате и у HDTV-у и 16:9 приказу слике или да за свој телевизор набавите дигитални пријемник за дигитални пријем DVB-T2 сигнала. DVB-T2 пријемник може да се купи у ланцима продавница које се баве продајом техничке робе.

Такође, постојаће и ваучери на основу којих ћете моћи да остварите одређене попусте приликом куповине DVB-T2 пријемника. Ваучере ће углавном добијати социјално угрожена домаћинства и домаћинства која редовно плаћају телевизијску претплату. Међутим, постоји опасност да нећете моћи да видите побољшану HD слику или да чујете квалитетнији звук на ТВ пријемнику који није HD реадy, што практично значи да прелазак на HDTV има смисла само ако имате HD реадy ТВ пријемник јер само такви пријемници могу да вам понуде уживање у потпуном HD окружењу.

горе на питањаШта је са гледаоцима који програме прате посредством кабловских оператера?

Гледаоци који програме прате посредством кабловских оператера неће бити у обавези да купе Set Top Box јер ће кабловски оператер имати улогу Set Top Box-а, тј. ти гледаоци неће осетити прелаз са аналогног на дигитално емитовање програма. Међутим, уколико буду желели да користе све предности дигиталне телевизије у односу на аналогну, мораће да користе Set Top Box који се добија од кабловски оператера, као и да поседују HD ready телевизоре.

горе на питањаТреба ли ми антена за гледање дигиталне телевизије?

За поуздан пријем дигиталног програма потребна је, углавном, постојећа антена која вам тренутно осигурава добар квалитет пријема аналогних UHF телевизијских сигнала у вашем дому.

Дакле, у случају да користите квалитетну UHF (или VHF/UHF) антену, при преласку на дигиталну телевизију нема потребе да купите нову или посебну антену. По правилу, довољна је обична UHF пријемна антена (тзв. "рибља кост"), која треба бити спољна (кровна) антена, а у местима која су ближе предајнику и у подручју јачег сигнала, пријем је могуће остварити и собном антеном, по потреби са уграђеним појачалом.

Такође постоји мишљење да нема сметњи при гледању програма дигиталне ТВ, што није тачно. Тачно је да слика више неће "снежити", али се сметње код дигиталног пријема сигнала такође појављују и варирају од појављивања квадратних артифеката на слици, до потпуног нестанка слике са екрана телевизијског пријемника. Квалитет слике, као и код аналогне телевизије, зависи од квалитета антенског уређаја, јачине DVB-T2 сигнала, потом квалитета антенских каблова и прикључака. Врста дигиталног пријемника не утиче, или незнатно утиче на квалитет слике стандардне или HD дефиниције.

горе на питањаДа ли ће ми бити боља слика са дигиталном антеном?

Не. Не постоји дигитална ТВ антена. Исту UHF антену коју сте користили до сада за аналогни сигнал ("рибља кост"), и сада можете и треба да користите за дигитални сигнал. Међутим, уколико вам је аналогни сигнал до сада био слаб, требало би да купите бољу UHF антену за добар пријем дигиталног сигнала.

горе на питањаКоје ће услуге бити у понуди?

У почетку ће то бити канали стандардне дефиниције SDTV, а касније и канали високе резолуције HDTV са могућношћу снимања емисија (Personal Video Recorder, PVR), видео на захтев (Video on Demand, VoD), гледање емисија са временским помаком (Time Shifting), накнадно гледање
пропуштених емисија (Catch up).

горе на питањаКако примати дигитални сигнал и гледати програме на више телевизора у домаћинству?

Уз сваки телевизор у домаћинству потребно је инсталирати по један DVB-T2 пријемник да би се програми могли пратити независно.

горе на питањаДа ли је могуће на пријемнику један програм гледати, а други програм истовремено снимати на видео снимач?

Таква могућност постоји само на пријемницима са два тјунера, у супротном се снима онај kанал који се тренутно и гледа.

горе на питањаКоје су предности слике на HDTV у односу на слику стандардне ТВ?

Аналогна телевизија коју пратимо последњих неколико деценија има резолуцију еквивалентну оној 720x576 пиксела. Насупрот томе, HDTV програми се приказују у резолуцији 1920x1080 пиксела, што у пракси има за резултат слику која је пет пута јаснија од стандардне ТВ слике.

горе на питањаДа ли ће мој Видео/DVD снимач (рикордер) радити после преласка на дигитално емитовање?

После преласка са аналогног на дигитално емитовање видео и аналогни DVD снимачи ће и даље моћи да пуштају видео касете и DVD-ове као пре, али неће бити у могућности да снимају један дигитални канал док ви гледате други.
Уколико желите да после преласка на дигитално емитовање и даље наставите да снимате један дигитални канал а други да гледате, биће потребно да купите дигитални ТВ рикордер. Постоје три типа дигиталних ТВ снимача: снимачи који снимају на хард-диск, снимачи који снимају на DVD-ове и снимачи који омогућавају и једну и другу могућност.

горе на питањаДа ли је дигитална телевизија исто што и телевизија високе дефиниције (HDTV)?

Не. После преласка са аналогног на дигитално емитовање сви ће имати дигиталну телевизију, али не и HDTV. HDTV (телевизија високе дефиниције) је нови стандард за телевизију која нуди супериоран квалитет слике. Да би сте могли да уживате у слици високе резолуције, потребно је да купите HD ready ТВ пријемник, као и HDTV дигитални пријемник (Set Top Box).

горе на питањаДа ли морам да купим нови телевизор?

Не, не морате да купите нови телевизор. Скоро сваки телевизор ће помоћу дигиталног пријемника моћи да прима програме дигиталне телевизије. Чак и црно бели телевизори и они који немају SCART и HDMI прикључак. Дигитални пријемници се углавном производе са SCART и HDMI прикључком, зато је потребно да пре куповине проверите да ли ваш ТВ пријемник поседује SCART, odnosno HDMI прикључак (SCART прикључак је почео да се уграђује на ТВ пријемнике после 1996. године). Уколико ваш ТВ пријемник не поседује SCART прикључак, потребно је да купите дигитални пријемник који се повезује на RF улаз (антенски улаз) на вашем ТВ пријемнику.

горе на питањаПредности и недостаци дигиталне телевизије

Предности

 • дигитална телевизија је боља, нарочито са добрим сигналом, због елиминације видљивих сметњи и других ефеката као што је вишеструка слика
 • са слабијим сигналом постоји мала разлика у пријему дигиталног сигнала
 • лакше је добити оптималну дигиталну слику него оптималну аналогну слику
 • у дигиталном преносу много више канала може да стане у оквиру истог спектра
 • омогућене су интерктивне услуге

Недостаци

 • могу постојати тешкоће у подешавању антене због недостатка повратне информације коју може да пружи постепено деградирана аналогна слика; слика се обично у потпуности појављује или је нема, не пружајући никакве информације у ком правцу треба променити антену
 • нова опрема (сет-топ боксови) може бити потребна
 • повећана потрошња електричне енергије од стране опреме за дигитални пријем уколико су укључени и телевизор и додатни сет-топ бокс
 • инсталирање побољшане антене може бити потребно
 • аналогни систем захтева слабији сигнал да би се добила видљива слика; дигитална слика не може бити деградирана као аналогна
 • мењање канала је спорије због времена које је потребно за декодирање дигиталног сигнала

горе на питања

број коментара 48 Пошаљи коментар
(среда, 01. феб 2017, 12:06) - Биљана Гојковић [нерегистровани]

дигитална телевизија

Користим дигиталну телевизију и са собном и са кровном антеном, али често нема сигнала, или је слика никаква. Толико хваљена дигитална је толико лоша да ју је немогуће гледати! Јесу ли оне смешне кутијице играчкице (сет топ бокс) превара или постоји неко нормално објашњење?

(уторак, 24. јан 2017, 03:34) - anonymous [нерегистровани]

Pozdrav

Imam Medion MD 30272 Lcd Tv.Kako da proverim jel' ima odgovarajuci resiver u sebi?

(петак, 07. окт 2016, 10:45) - anonymous [нерегистровани]

arena

Da li ce ubuduce biti dostupna arena na kanalima

(недеља, 18. окт 2015, 02:37) - Ratko Milosevic Moj Email. milrat@web.de [нерегистровани]

Pitanje Uvezi Digitalne TV

Dali Mogu Koristiti DVB-T2 U Nemackoj Primer U BERLIN Posto sam na Privremenom Radu
Unapred Hvala

(понедељак, 31. авг 2015, 13:24) - 3OPAH [нерегистровани]

Medaković 2

Kupio sam set top box tv star t2 516 i sobnu antenu sa pojačivačem.Kad ga povežem na tv nema nikakvog signala.Isti uređajitna drugoj lokaciji rade bez problema.Zgrada je u okolini Maksija.Neki savet, ili neko iskustvo kako je neko drugi rešio?!

(среда, 17. јун 2015, 11:51) - anonymous [нерегистровани]

ne

Ne jer je u Srbiji određen standard DVB-T2 a ti imaš DVB-T,dakle fali dojičica.

(среда, 17. јун 2015, 11:49) - anonymous [нерегистровани]

odgovor

Ne.Imaces do 100 kanala,a sto se tice placanja , nema ga.

(среда, 17. јун 2015, 11:48) - anonymous [нерегистровани]

odgovor na tvoje pitanjce

Zavisi.Ako tvoj tv ima >>DVB-C<< tjuner.Moći ćeš da pratiš:
SBB - 14 kanala DTV
Kopernikus - 10 DTV kanala

Oni se emituju standardom DVB-C i u MPEG4 formatu

(субота, 06. јун 2015, 21:44) - Modulator [нерегистровани]

Summa Summarum

Znači, više nedostataka nego prednosti sa novom digitalnom tehnologijom. Tako sam i mislio.

(петак, 05. јун 2015, 12:10) - anonymous [нерегистровани]

stari tv-digitalizacija

Ukoliko moj TV prijemnik ne poseduje SCART (češljić)priključak, šta je potrebno?, dali postoji risiver sa takvom adaptacijom(antenski ulaz(koak.kab.-cesljic).
Hitno, gde da kupim i šta????
Očekujem odgovor
hvala