Читај ми!

Почело дигитално емитовање

Укључивањем DVB-T2 предајника на Авали званично је ЈП "Емисиона техника и везе" пустило у рад Иницијалну DVB-T2 мрежу. Овим, пробним емитовањем, према тврдњама ЈП ЕТВ покривено је око 40 одсто становништва. Према ранијим најавама Управе за Дигиталну агенду, која руководи процесом дигитализације у сарадњи са ЈП ЕТВ, Републичком агенцијом за електронске комуникације (РАТЕЛ), Републичком радиодифузном агенцијом (РРА) и емитерима, коначни прелазак са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма одвијаће се по зонама почев од првог квартала 2013. године.

Министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић на Авалском торњу пустио је данас у рад Иницијалну мрежу за тестирање емитовања дигиталног ТВ сигнала. Пуштањем у рад DVB-Т2 предајника на Авали данас je званично почeла фаза последњих припрема за прелазак на дигитално емитовање програма.

Дигиталнo емитовање телевизијског програма кроз мрежу земаљских предајника несумњиво је велики корак напред који ће имати важан утицај на сам карактер овог медија. Може се слободно рећи да је то најзначајнија промена још од времена увођења телевизије у боји. Могућност многоструког повећања броја телевизијских програма који се могу емитовати, потенцијално осетне уштеде електричне енергије, па тиме и новца, на предајним тачкама, отварање врата новим интерактивним сервисима и интензивној двосмерној комуникацији са гледалиштем, само су неки од нових домета дигитaлне телевизије.

Током 2011. гoдинe, ЈП ЕТВ изградилo је мрежу од 13 предајника и два репетитора који раде на истој фреквенцији као и матични предајник и тиме су се стекли услови за почетак дигиталног емитовања у Србији. Највећи део опреме за формирање мреже обезбеђен је из ИПА фондова Eвропске уније уз помоћ Министaрствa културe, инфoрмисaњa и инфoрмaциoнoг друштвa РС.

Марковић је истакао да је Србија из предприступних фондова ЕУ добила 137 милиона евра, од чега је 10,5 милиона евра издвојено за послове припреме дигитализације и преласка на дигитални сигнал за потребе грађана Србије. 

Од 21. марта 2012. Србија ће се придружити већини европских земаља у којима је започет процес преласка са аналогног на дигитално емтовање ТВ програма, јер ће тога дана бити пуштена у рад мрежа дигиталних предајника и тиме званично започети прелазак са аналогног на дигитално емитовање ТВ програма кроз мрежу земаљских предајника, наводи се у саопштењу ЈП ЕТВ поводом почетка рада иницијалне мреже.

Усвојени стандард за емитовање у Србији је DVB-T2, тренутно најмодернији и најефикаснији. Према одлуци РРА, у иницијалној мрежи биће емитовано 10 програма у стандардној и један ТВ програм у високој HD резолуцији. Док се не угаси аналогни предајник са 15 емисионих локација, истовремено ће се емитовати аналогни и дигитални програм.

Емисионе локације и канали иницијалне мреже су:

1. Авала 27. UHF9. Ужице-Забучје 57. UHF

2. Ниш Горица 21. UHF

10. Лозница-Гучево 27. UHF
3. Суботица 47. UHF 11. Нови Пазар-Шутеновац 64. UHF
4. Крушевац Гоч 26. UHF 12. Ваљево-Пећина 42. UHF
5. Вршац 54. UHF13. Рашка-Градац 47. UHF
6. Овчар 64.UHF 
7. Прибој Бић 66. UHF14. Кошутњак 27. UHF
8. Црвени Чот 31. UHF15. Стојчино Брдо 27. UHF

Према одлуци РРА у иницијалној мрежи биће емитовано 10 програма у стандардној и један ТВ програм у високој HD резолуцији.

Док се не искључи аналогни предајник са 15 емисионих локација, истовремено ће се емитовати аналогни и дигитални програм. Међународна обавеза је да се процес дигитализације заврши до јуна 2015. године.

број коментара 32 Пошаљи коментар
(уторак, 26. мај 2015, 14:50) - J [нерегистровани]

Problem :P

Ja imam STB-202 bear ali nemam rts digital i rts HD??

(уторак, 07. апр 2015, 14:07) - perazdera [нерегистровани]

jacina signala rts 1 na pojedinim mjestima crne gore

postovanje interesujeme dal sada moze da se prima digitalni signal rts 1,2 i drugih tv kanala u pojedinim mjestima crne gore gde je moglo anagolnim i koliko je jaci i dal postoje medjugranicna ometanja hvala unapred na odgovorima

(недеља, 21. дец 2014, 14:24) - anonymous [нерегистровани]

ček' malo

znači li ovo sve da lcd televizori stari po godinu dana i mlađi sa dvb-t prijemnikom ne mogu raditi bez dodatne opreme?? mora dvb-t2??

(понедељак, 13. окт 2014, 15:45) - anonymous [нерегистровани]

slobodan

Imamlcd tv a gledam tv. Preko IPTV kako da gledam pojedine prograu HD rezoluciji.
Iz Pirota sam, pozdrav.


(петак, 01. феб 2013, 22:25) - S2 [нерегистровани]

Predajnik Subotica

Digitalni prijem sa ovog predajnika odlicno radi, samo su kratki prekidi u emitovanju previse cesti. Uz to, nemaju svi emitovani signali jednak tonski nivo, a na RTS HD sliku "razvlaci" na 16:9 stalno, a ne samo kada je to potrebno. Kod nasih komsija taj sistem odlicno funkcionise i televizor sam menja format slike po stvarnoj potrebi. Steta sto ne rade svi teletekst servisi na svim nasim kanalima.

(уторак, 17. апр 2012, 00:09) - neuki [нерегистровани]

/

Kad vec spominjete digitaliju , zasto gospodo niste pustili i radijske digitalne kanale u sklopu televizija , to je standardna opcija koja ide u sklopu televizije kao na satelitskoj...
sa sadasnjim aac audio kodiranjem se trosi 64 kbs za jedan radijski kanal , ne oduzima vam znatno prostor na transponderu...
bar da slusamo kvalitetno radio kroz dvb-t2 dok ne krene sa radim i t dab+
pogotovu sto radio beograd ima jako velike potencijale za specijalnonamenske kanale

(субота, 31. мар 2012, 08:29) - Vlajko [нерегистровани]

Bravo Djuro

Mogli bi u ovom prelaznom periodu da puste i onaj stari dvb-t signal pa da možemo i mi smrtnici da gledamo televiziju !!

(петак, 30. мар 2012, 17:09) - Kovin [нерегистровани]

Hd tv

Da, razumem sada. Ipak, ja mislim da nije to problem (jer ako je to Srbija ni za 10 godina nece gledati hd sliku), jer taj signal sada hvataju oni koji su okolina bg-a, a uskoro se nadam da ce i svi hvatati taj signal, kao sto je i pre bilo..

(петак, 30. мар 2012, 12:34) - Pera [нерегистровани]

Sacekaj

Na jesen ce Total menjati sve SD risivere za HD risivere, nadam se da ce HD Risiveri imati DVB T2 tjuner!!!

(четвртак, 29. мар 2012, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

DVB

Kovin...
I ja imam tv sa ugradjenim digitalnim tjunerom,ali kako tvoj tako i moj tv podrzava DVB-T standard(koji je bio u upotrebi dok je trajala probna digitalizacija) sada ti treba tv sa DVB-T2 tjunerom,ali kao sto rekoh nema ga jos uvek kod nas na trzistu...