Legende - Dr Nele Karajlić

Dr Nele Karajlić, odnosno Nenad Janković, je rok muzičar, kompozitor, glumac i režiser. Poznatiji je kao osnivač i pevač grupa „Zabranjeno pušenje“ i „No Smoking Orchestra“, jedan od osnivača pokreta „Novi primitivizam“ (New primitives), ali i po ulozi u humorističko-satiričnoj seriji „Top lista nadrealista“ tokom 80-ih godina prošlog veka. Ranih osamdesetih osniva rok grupu „Zabranjeno pušenje“ sa kojom, u prvoj fazi njenog postojanja, od 1980. do 1990. objavljuje četiri albuma: „Das ist Walter“ (1984), „Dok čekaš sabah sa šejtanom“ (1985), „Pozdrav iz zemlje safari“ (1987) i „Male priče o velikoj ljubavi“ (1989). Svirajući garažni rok s uticajem narodne muzike „Zabranjeno pušenje“ je održalo više od 1000 koncerata širom Jugoslavije. Grupa „Zabranjeno pušenje“ prestaje da postoji 1991. godine. Od 1993. do 1996. godine Nele povremeno nastupa s raznim muzičarima pod nazivom „„Nele Karajlić & Zabranjeno pušenje“, da bi 1997. godine objavili album „Ja nisam odavle“.

Pred Svetsko prvenstvo u fudbalu u Francuskoj 1998. godine, u saradnji s Borom Đorđevićem snimio je dve pesme posvećeme reprezentaciji Jugoslavije. Nele potom otpočinje saradnju s bivšim basistom „Zabranjenog pušenja" i rediteljem Emirom Kusturicom radeći muziku za film „Crna mačka, beli mačor", odakle nastaje ideja o osnivanju grupe „The No Smoking Orchestra", kojoj se priključuje i Kusturica. Bend je ubrzo preimenovan u „Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra". Uspešno su nastupali na preko 1000 koncerata u više od 40 zemalja.

Bavi se i pisanjem, autobiografski roman „Fajront u Sarajevu" objavljen je 2014. godine. Usledile su još tri knjige: „Solunska 28 - o novcu i strastima", „Solunska 28 - o prijateljstvu i izdaji" i „FBI Dosije Tesla".

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво