Legende - Kornelije Kovač

Kornelije – Bata Kovač je kompozitor, pijanista, aranžer i producent. Njegova profesionalna muzička karijera kao člana trija „BKB” započela je nakon diplomiranja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Prvi veliki hit u njegovoj karijeri bila je pesma „Četiri mladića idu s Trebevića”, a legendarnim „Indeksima” se pridružio 1966. godine. Kornelije je autor kompozicija „Boj na Mišaru” (inspirisane narodnom epskom poezijom) i „Ako jednom budeš sama” za „Indekse“. Njegove pesme na festivalima izvodili su: Zdenka Vučkovič, Žarko Dančuo, Drago Diklić… Na sarajevskom festivalu održanom 1967. godine pod nazivom „Vaš šlager sezone”, numera Kornelija Kovača „Moj profesor” osvojila je prvo mesto.

Kada se preselio u Beograd, septembra 1968. godine, Kornelije je osnovao „Korni grupu", čiji su članovi bili, između ostalih: Zdravko Čolić, Dado Topić, Zlatko Pejaković, Josip Boček, Dušan Prelević... Učestvujući na „Opatijskom festivalu" sa pesmom „Moja generacija" 1974. godine, odneli su pobedu koja im je omogućila predstavljanje zemlje na prestižnom muzičkom takmičenju, „Pesmi Evrovizije". Međutim, grupa se ubrzo raspala, a Bata Kovač je nastavio samostalno svoj kompozitorski rad, stvarajući legendarne hitove zabavne muzike koje su snimili Olivera Katarina, Bisera Veletanlić, Neda Ukraden, Miki Jevremović, Zdravko Čolić... Kornelijeve pesme su u periodu od 1975. do 1979. godine pobeđivale na brojnim festivalima: Zdravko Čolić je nastupao sa numerama „Zvao sam je Emili" („Vaš šlager sezone"), „April u Beogradu" („Beogradsko proleće") i „Ona spava" („Hit parada") ; Zlatko Pejaković sa pesmom „Ove noći jedna žena"...

Pored domaće, Kornelije Kovač se oprobao i na inostranoj muzičkoj sceni. Preselivši se u London 1979. godine, sarađivao je sa mnogim velikanima pop muzike u svetu. Nakon Londona, odlazi u Španiju i tamo učestvuje u stvaranju brojnih pesama. Po povratku u Beograd nastavlja sa svojim autorskim radom, pa je tako u bogatoj profesionalnoj karijeri komponovao i muziku za pozorište, film i televiziju.  

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво