Portret - Ljuba Ninković

Ljubomir Ljuba Ninković je muzičar, autor i kompozitor. Bio je član nekoliko amaterskih bendova, da bi se 1967. godine pridružio grupi „The Spooks”. Tada počinju i njegovi profesionalni nastupi po Srbiji na tada čuvenim „beat” igrankama, na kojima su se predstavljali neafirmisani muzičari. Na takmičenju mladih pevača „Gong klub“ nastupa 1969. godine sa svojom kompozicijom „Kao vreme ispred nas" i osvaja prvu nagradu, nakon čega karijeru nastavlja komponujući muziku za emisije Radio Beograda. Zajedno sa Asimom Sarvanom, Vojislavom Đukićem i Miomirom Đukićem osnovao je rok grupu „S vremena na vreme” 1972. godine. U narednih sedam godina objavili su 10 singlova i tri LP albuma uz hitove: „Dixie band“, „Karavan“, „Sunčana strana ulice“, „Moj svet“, „Kao vreme ispred nas“, „Tema Classica“. Važili su za najbolji akustičarski bend u tadašnjoj Jugoslaviji, sa originalnim zvukom i aranžmanima, uz korišćenje narodnih instrumenata. Sa Vladimirom Jankovićem Džetom 1980. godine osniva grupu „Tunel“. U periodu od 1988. do 1992. godine Ljuba Ninković se uglavnom bavi pisanjem i izvođenjem muzike za decu u tada veoma popularnoj TV emisiji „S one strane duge“.

Album „Zvuk tišine" na kome su se našle kultne pesme iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka sa ličnim pečatom Ljubinog muzičkog senzibiliteta, snima sa pevačicom Marijom Mihajlović 1992. godine. Tada počinje da se bavi i pisanjem muzike za pozorišne predstave, a 1995. dobija „Sterijinu nagradu" za muziku u predstavi „Lukrecija iliti ždero" Jagoša Markovića. Sa starom ekipom dolazi na ideju da ponovo okupi grupu „S vremena na vreme", što i čine 1993. godine koncertom u Centru „Sava". Do 1998. godine beleže brojne nastupe i objavljuju dva albuma.

Saradnju sa Biljanom Krstić na etno - projektu „Bistrik" otpočinje 1999. godine kao aranžer tradicionalnih pesama sa Balkana, što nailazi na izuzetan prijem u zemlji i regionu. Pored komponovanja muzike za serije i TV emisije, Ljuba se 2004. pridružio projektu „Obnovimo sebe - podignimo Stupove", čiji je cilj obnova manastira Đurđevi stupovi u Rasu. Sa grupom „Stupovi" je snimio album sa duhovnom i tradicionalnom muzikom u modernim aranžmanima.
Jedan je od osnivača grupe „Zanovet", a kao vođa etno - grupe „Zlatopis" 2014. godine objavljuje istoimeni album. Aktuelni, a drugi po redu samostalni album „Retromet" Ljuba Ninković je objavio u aprilu 2020. godine.
 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво