“Francuski, klavir, geografija”

Ove oblasti u kojima bi želela da se usavrši, nabraja, kako sebe naziva, „estradna umetnica” Sandra u seriji „Otvorena vrata” čiji lik tumači Branka Katić.

Geografija kao predmet u osnovnoj i srednjoj školi, mnoge je pomučila, dok su neki lako savladavali neme karte, stočne fondove azijskih zemalja, vrste reljefa i toponime. Kako god, ona poput Rodopa stoji čvrsto u našem obrazovnom programu i čak pomalo uživa status elitnog predmeta, jer je nezaobilazna u raznim kviz proverama znanja.
Na drugom kontinentu nije baš tako.
Jedan korisnik aplikacije Tik Tok iz Britanije, koji živi u SAD, objavio je snimak u kom je postavljao svojim vršnjacima srednjoškolcima pitanja iz geografije. Na primer - koji je glavni grad Španije, Italije, na kom kontinentu je Evropa, koji jezik se tamo govori i slično. Među netačnim odgovorima bilo je i onih da se u Evropi priča evropski i „orandž” jezik, da je prestonica Španije Italija, a Italije Španija.
Budući da je geografija kao predmet u Americi uglavnom izborni ili samo u nižim razredima osnovne škole, ovakvi rezultati u anketama nisu novost ni iznenađenje. Ipak, da li je ovo pomalo i izrežiran stereotip, pitali smo ljude iz Srbije koji već godinama žive u SAD, a njihova deca idu tamo u škole.
Pitamo se i da li je ova razlika pokazatelj standarda u obrazovanju, ali i njegovog tržišnog prilagođavanja? Ko gubi, ko dobija na putu na kom se uči kako se uči? Ko se u Srbiji brine da deca i van časova ostaju motivisana da se ne zadovolje time što znaju dobro jednu oblast koju druga deca negde ne znaju?
O ovome pričamo od 11 do 14 časova. 

Emisiju vodi Ksenija.

Летња башта Летња башта

Autor:
Београд 202

До јесени, отварамо врата Летње баште! Теме које највише волите да чујете, али са ведријим, опуштенијим и забавнијим освртима. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво