Poljubi me filmski, na aerodromu dok pada kiša

Filmski junak uključuje TV na kom kreće baš početak rečenice i to o događaju koji njega zanima; koji sekund pre toga, u prostoriju je ušao vrlo lako slomivši prozorče na vratima i otključavši bravu kroz njega.

Kada je čuo šokantne informacije od TV spikera, ispljunuo je ceo srk vode, velik kao četiri gutljaja. Istrčao je iz stana, zgrade, poskočio ka trotoaru sa hladnokrvnim izrazom lica i bezbedno pobegao od eksplozije-zasede.
Da li je i vama dosta ovakvih filmskih klišea? Da li je „bog iz mašine” u grčkim dramama preteča nerealnih raspleta u kinematografiji, naročito holivudskoj, i zašto postoje? Koji klišei imaju šarm, funkciju, a danas i sopstvene parodije?
Kako bi izgledali filmovi bez nelogičnih (emotivno ili po zakonima fizike) scena i krajeva, kako bi se junaci izvukli? Koji su klišei 21. veka?
Na ova pitanja odgovaraju Slobodan Novokmet, naučni saradnik Instituta za srpski jezik SANU i autor bloga „Filmski šaptač”, kao i filmski kritičar, autor i dramaturg Ivan Velisavljević. Sa vama ćaskamo o omiljenim, najiritantnijim, najsmešnijim filmskim klišeima, tragamo za njima i u domaćoj kinematografiji, od 11 do 14 časova.
Nakon toga, očekuje vas par muzičkih tema - pesme u vezi sa današnjim datumom, i pola sata muzike iz Srbije i regiona.

Emisiju vode Ivana i Kruna.

Летња башта Летња башта

Autor:
Београд 202

До јесени, отварамо врата Летње баште! Теме које највише волите да чујете, али са ведријим, опуштенијим и забавнијим освртима. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво