Vizija

Inicijative za sistematsku brigu o jeziku i pismu

„Predlog za razmišljanje o jeziku i nama" je inicijativa koja je poslednjih dana inicirana od strane Ministarstva kulture i informisanja. U Predlogu se ističe da se uprkos tome što jezik predstavlja jedno od najvažnijih zajedničkih svojstava kulture, danas u javnom prostoru vrednost reči i lepota jezika umnogome gubi. Apeluje se da se u površnoj brzini savremenih života „reči rasipaju, često ne služe ničemu, samo su deo opšte, uvećane buke. Tako jezik na ulici, u masovnim medijima u kojima osnovni smisao ljudske komunikacije - postaje glavni gubitnik.'' Pored ostalog, pominje se da bi kroz akcije ovog tipa ali i kroz obrazovni sistem nadalje trebalo podizati svest o jeziku i neophodnosti njegovog negovanja, jer su pravilna upotreba jezika, pisanje i čitanje, bitan korak ka napretku same kulture. Štaviše, jezik je izuzetno temeljna i kompleksna oblast od koje zavise mnoge druge teme.

Sagovornici emisije dekan Filološkog fakulteta u Beogradu Ljiljana Marković, predsednik upravnog odbora Zadužbine „Dositej Obradović" Dušan Ivanić i predsednik upravnog odbora Vukove zadužbine Boško Suvajdžić, za Viziju govore o svrsi ovog Predloga i trenutnom stanju u jezičkoj kulturi.

Kroz emisiju vodi Ljubica Krminac.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво