45 GODINA RADIO BEOGRADA 202

Radio Beograd 202 rodio se 27. juna 1969. godine.Došao je na „medijski svet“ kao najmlađe dete u porodici Radio Beograda. A najmlađi kraljev sin, tako bar govore bajke, onaj je koji obično uspe u životu. Ako sudimo po broju onih koji su se družili sa Beogradom 202 u prvih 45 godina postojanja (kao slušaoci ili saučesnici u programu) onda je zaista sve bilo kao u bajci.

Članovi redakcije Dvesta dvojke vole da kažu da je 27. jun zajednički rođendan - onih koji stvaraju program i onih koji se nalaze sa one „prave strane radio-aparata", kako reče Breht.

Pregled 45 godina Radio Beograda 202.

U početku, Beograd 202 je putem zemaljskog signala mogao da se čuje na području Beograda. Od sredine 80-ih signal je pojačan na celu teritoriju Srbije. Od pre nekoliko godina putem interneta dostupan je na svim delovima planete.

Radio-talasi prvih emisija na Programu 202 veoma brzo su stigli do slušalaca, a potom otišli u atmosferu i dalje u kosmos - za početak do Meseca, i tamo sačekali dva čoveka koji su prvi zakoračili na satelit naše planete, i to tačno 21. jula 1969, 202-og dana te godine!

Osnovna zamisao prvog uredništva Dvesta dvojke bila je da novi program slušaocima bude neka vrsta „nevidljivog kućnog prijatelja". Trebalo je da to bude gradski radio koji će pratiti ljude kroz svakodnevni život: ponekad ići uz njih, ponekad malo ispred njih, ali ih nikad ne napuštati - baš kao senka.

Radio 202 je neka vrsta čarobnog bića - svako može da ga doživi na mnogo načina, a za početak bar na dva: ili kao dobrog prijatelja po imenu (TAJ Beograd 202) ili kao najbolju drugaricu po nadimku (TA Dvesta dvojka)! Kada ga određujete u odnosu na ostale radio-stanice onda je najbolje doživeti ga kao „zamišljenog smajlija radio-difuzije".

Tokom 540 meseci postojanja Radio Beograd 202 je „rodio" na stotine emisija i rubrika. Više od 2350 nedelja bio je mentor i navijač mnogih koji su uspeli da obogate naše živote raznim stvaralačkim poduhvatima i uspesima svih vrsta. Više od 16400 dana trudio se da bude i putokaz i sagovornih i nadahnuće. Sa gotovo 400 hiljada sati programa stekao je mnogo prijatelja, saučesnika i navijača.

Beograd 202 je do danas, posredno ili neposredno, „rodio" više stotina knjiga, obilje muzičkih albuma, animirao i podsticao sve kreativce dobre volje, ostvario bezbroj značajnih kontakata sa onima koji su pratili program...

Neki od onih koji su stvarali program Dvesta dvojke posvetili su „radijskom nebu" čitav život, drugi su mu posvetili najlepši deo života, a neki bar nekoliko nezaboravnih meseci - svi oni su upisani u etar kao osvedočeni „dvesta dvojkaši". Baš kao i svi redovni i povremeni slušaoci. Zato se i kaže: „Vaša brojka - Dvestadvojka!"

Stalni ili povremeni saradnici Beograda 202 bili su mnogi naučnici, umetnici, muzičari, sportisti, novinari, autoriteti iz raznih oblasti... Od onih čija imena ili inicijale često pronalazimo u ukrštenicama, do onih koje komšije često angažuju kao „lokalne Deda Mrazove".

Dvesta dvojka ima i jedinstvenu „nebesku redakciju", tim snova, one koje želimo da poznajemo po datumu rođenja i svim njihovim datumima na radiju, a njihovu fizičku neprisutnost među nama stalno nadoknađujemo neprestanim podsećanjem na njihove zvezdane „202 trenutke"...

Beleži se da je Dvesta dvojka do sada osluškivana po sobama, kuhinjama, dnevnom boravku, stanovima, kućama, u kolima, kamionima, autobusima, čamcima, kolibama, čak i na brodovima i u avionima, na poslu, javnim mestima... izdvojeno ili u društvu... na tranzistoru, mobilnom, muzičkom stubu, kućnom radio-aparatu, preko kompjutera... dok se kuvalo, čitalo, sedelo, ležalo, trčalo, pričalo ili se pisao seminarski rad... ponekad čak i u kupatilu ispod tuša.

I nešto sasvim izvesno - radio-talasi sa početka rada Beograda 202 odavno su napustili sistem našeg Sunca i otišli u šetnju po svemiru. Stigli su do najbližih sazvežđa i, ako se kojim slučajem dogodi da baš oni budu prvi kontakt sa nekom vanzemaljskom civilizacijom, budite sigurni - biće to početak jednog velikog prijateljstva...

 

Izbor je Vaš! Ako je to Beograd 202, hvala Vam!

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво