Читај ми!

Nauka, popularna kultura i etika

U današnjoj emisiji ćemo predstaviti zimski broj časopisa „Elementi" sa centralnom temom posvećenom nauci i popularnoj kulturi, a upoznaćemo se i sa projektom „TechEthos"" koji rasvetljava etičke izazove novih tehnologija, kao što su neurotehnologije, proširena realnost ili klimatski inženjering.

O novom broju časopisa Elementi ćemo razgovarati sa Ivanom Umeljićem, rukovodiocem sektora za Izdavaštvo i medijsku promociju Centra za promociju nauke. Temat 31. broja Elemenata kroz više tekstova pokušava da iz različitih uglova rasvetli kako izgleda nauka prelomljena kroz prizmu popularne kulture.

Saznaćemo kako je predstavljena Nobelova nagrada u u popularnim serijama Štreberi i Simpsonovi, u kom slučaju Šeldon Kuper dozvoljava rukovanje i iz koje bi oblasti Homer Simpson voleo da njegova ćerka dobije Nobela. U sklopu temata je objavljen i tekst dr Marije Maglov iz Muzikološkog instituta SANU, od koje ćemo saznati kako su aktuelne teme zdravlja, starenja i neminovnog umiranja obrađene u stvaralaštvu Ane Đurić - Konstrakte.

Svet kakav danas poznajemo možda više nikada neće biti isti. Očekuje se da će inovacije u tehnologiji generisati nove mogućnosti i ponuditi obilje socio-ekonomskih benefita. Međutim, u različitim fazama razvoja, ove tehnologije potencijalno mogu doneti i mnogobrojne etičke izazove, i imati ozbiljne posledice po društvo. Projekat TechEthos ima za cilj da podrži rad istraživačke zajednice razvijanjem ethics by design smernica koje uključuju etičke, pravne i društvene vrednosti u dizajn i razvoj tehnologije od samog početka procesa.

O igri razvijenoj u okviru ovog projekta razgovaraćemo sa Vanjom Subotić iz Instituta za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Uključivanje ovakvih društvenih igara u programe naučnih centara i muzeja pomoći će boljem razumevanju društvenih vrednosti, stavova i zabrinutosti javnosti kada je reč o novim tehnologijama, a informacije dobijene na ovaj način biće od suštinskog značaja za podršku odgovornom istraživanju i inovacijama i unaprediti postojeće etičke i zakonske okvire.

U redovnoj rubrici, prof. dr Momčilo B. Đorđević donosi zanimljivosti iz sveta medicine.

Autor i voditelj: Tomica Mišljenović  

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво