Читај ми!

Goran Stojčetović „Hvatači snova", Galerija Muzeja naivne i marginalne umetnosti, Jagodina

Sredinom novembra u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini otvorena je izložba "Hvatači snova" u saradnji sa Muzejem suvremene umjetnosti iz Zagreba (koji poseduje Zbirku marginalne umjetnosti) i asocijacijom Art Brut Serbia.

Izložba obuhvata presek savremene umetničke marginalne - autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije i prvi je takav projekat i početak saradnje na tom polju zemalja Balkana i istočne Evrope.

Svi srpski umetnici na izložbi članovi su Udruženja Art Brut Serbia koje je pre osam godina pokrenuo Goran Stojčetović. I sam pripadnik marginalne scene, Stojčetović je jedan od onih školovanih umetnika koji je svoj likovni izraz pronašao u art brutu. Tu su još radovi Jasne Damnjanović, Bojana Đorđevića Omče, Marjana Đarmatija, Katie Woznicki, Dragana Stanimirovića i Danila Spasovića Denkea, koji su srpskoj publici poznati s underground scene i grupnih izložbi ABS-a. Joškin Šiljan jedan je od retkih umetnika koji po izrazu pripada autsajderima, a stekao je reputaciju na umetničkoj sceni. Radovan Popović poznat je kao strip crtač i inicijator, te osnivač nekoliko umetničkih festivala i platformi.

Na izložbi je zastupljeno i 11 hrvatskih autsajdera, od kojih su neki već izlagali u MSU Zagreb - Krešimir Hlup, Božidar Štef Golub, Gojislav Kalapač Goja, Margareta Vidmar i Exos Lucius Ido, Simon Petkovich i Dubravko Sertić. Darko Brajković je u MSU izveo performans „Bit(i) skulptura". Petar Brajković je mnogo izlagao u Nemačkoj, a u domovini bio nepoznat. Elvis Berton nije nepoznato ime na sceni, ali sada prvi put neke njegove radove sagledavamo u kontekstu outsider arta. Ivan Švalj je nov, pa će njegov alter-ego, Lutka Zvonka, i dalje biti zastupljen na izložbama.

Gost Znakova biće umetnik Goran Stojčetović, osnivač Art Brut Serbia, koji je u petak otvorio i samostalnu izložbu "I zaista vam kažem, slike ove, duše vaše otpevaše" u Blok galeriji, a predstavio se početkom ovog meseca i kao scenograf avangardne predstave "Lisistrata" Narodnog pozorišta Priština izvedene premijerno u Domu kulture u Gračanici.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво