Читај ми!

Izraz nacionalnih osećanja

U prvom Autogramu ove nedelje urednica Gorica Pilipović predstaviće prvu simfonijsku poemu Jozefa Suka, koju je on komponovao 1904. povodom godišnjice opsade Praga iz 1424. Delo nosi upravo taj naslov - Prag, a inspirisano je poezijom Svatopluka Čeha.

Suk je jedan od najznačajnijih čeških kompozitora sa prelaza iz XIX u HH vek, inače je bio jedan od najboljih studenata Antonjina Dvoržaka čijom će se kćerkom oženiti. Njegova kompozitorska karijera može se podeliti u dva perioda: rana dela su mu u pozno-romantičarskom stilu zbog čega su ga smatrali Dvoržakovim naslednikom. To je i vreme kada je u njegovom privatnom životu vladala sreća. Ali, 1904. prvo umire Dvoržak, a godinu dana kasnije i njegova kćerka, Sukova supruga. Njihove smrti su duboko pogodile mladog kompozitora, imao je tada samo 30 godina, i sledeća faza njegovog stvaralaštva doneće sasvim drugačiji stil komponovanja - dela mu postaju introspektivnija, kompleksnija i nabijena emocijama. S obzirom da danas govorimo o Sukovoj prvoj simfonijskoj poemi, vratićemo se u godinu preokreta - 1904 - dok još nisu nastupili tragični događaji.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво