Читај ми!

Miroslav Rodić "Svet Mire Brtke – Retrospektiva"

Miroslav Rodić "Svet Mire Brtke – Retrospektiva", Q Contemporary, Budimpešta; Aleksandar Leka Mladenović "(Ne)oslikani heroji i heroine", Galerija ULUS

 

Počasni gost ovogodišnjeg Međunarodnog sajma umetnosti u Budimpešti (Art Market Budapest) je Srbija. Prezentacija srpskih galerija i umetnika, osmišljena je pod nazivom "Most Srbija" a organizovali su je Asocijacija umetničkih galerija Srbije (AUGS) i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. U okviru "Mosta Srbija" predstavljeno je devet galerija i dva umetnička projekta ("Art & Nature" i "Šok zadruga"), kao i izložba studenata Beogradskog univerziteta umetnosti "Young voices" i konferencija na temu srpske savremene umetnosti u međunarodnom kontekstu.

Kao poseban segment, u "Q Contemporary" muzeju otvorena je izložba "Svet Mire Brtke - Retrospektiva". Na izložbi u "Q Contemporary" muzeju u Budimpešti, ogranku istoimene kulturne organizacije sa sedištem u Hong Kongu, predstavljen je obiman ali pre svega autentičan, heterogen, multidisciplinarni opus Mire Brtke. Pored slika i skulptura, na izložbi su prikazani i njeni radovi sa vezom, tekstilom i kliritom. Kustosi izložbe su Miroslav Rodić ispred Fondacije Mira Brtka iz Beograda i Ester Čilag ispred muzeja "Q Contemporary". Gost emisije biće Miroslav Rodić.

Nova serija slikarsko-grafičkih radova Leke Mladenovića, prikazanih u Galeriji ULUS, nosi naziv "(Ne)oslikani heroji i heroine" s namerom da zvuči anahrono i zbog teme ali i medija u kom su nastali. Portreti o kojima je reč vraćaju nas u, naizgled, zaboravljeno vreme davno izgubljenih bitaka, pre svega onih koje se odnose na muzičku pank pobunu u okiru rock and rolla.

Sredina sedme decenije bilo je vreme kada je tadašnja Jugoslavija živela svoj međublokovski život, sve više se otvarajući ka Zapadu. U kulturološkom smislu, umetnost najotvorenije reaguje na pojave koje se događaju u društvu i vrlo aktivno prati zapadnu scenu. Za Aleksandra Leku Mladenovića, to je period adolescentskog razvoja, a poruke i pouke ovog razdoblja ostaće trajna preokupacija svih njegovih istraživanja u grafici i ostalim likovnim medijima, koje koristi, zavisno od potrebe. Fotografija je najčešći predložak za portretisanje njegovih junaka i to ona koja ih karakterno izražava i otkriva. Oslikani heroji i heroine su akril-slike velikog i srednjeg formata, kombinovane sa sito štampom, ali kompoziciono i koloritno-likovno mi posmatramo longplay ploče, koje su bile više od zvuka - poruka slobode jednoj generaciji. Gost će biti Aleksandar Leka Mladenović.

Urednik i voditelj: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво