Читај ми!

Teodora Vojinović i Marko Jozović "Pomračenje", Galerija DOB

Mladi umetnički duo Teodora Vojinović i Marko Jozović predstavili su se u Galeriji Doma omladine Beograda zajedničkim projektom "Pomračenje".

 

Na izložbi je predstavljeno desetak radova (skulptura, crteža, digitalnih grafika, instalacija) kroz koje oni razmatraju odnos čoveka i prirode. Oni posmatraju prožimanje umetnosti, prirode i humanistike, prevashodno u smislu istraživanja vizuelno-narativnog polariteta, gde deo radova prati odnos čoveka i prirode kroz jednu vrstu holističkog pristupa, dok u drugi zauzima kritički (negativan) stav odnosa pojedinca i njegovog uticaja. Drugim rečima, s jedne strane, konstruktivno i univerzalno shvatanje, a sa druge destrukcija.

"Izložba 'Pomračenje' koncipirana je kao jedna vrsta vizuelnog alarma. Pomračenje kao vizuelni fenomen koristimo kao paralelu sa pomračenjem svesti kod čoveka. Radovi na neposredan način prikazuju zabrinutost koja se manifestuje kroz uticaje i posledice stvorene od strane čoveka, a direktno su povezane s biodiverzitetom.

Metal, kao jedan od glavnih materijala, čini veći deo radova. Motivi-pojmovi kao što su zaslepljenost, nebriga, izolovanost naspram jedinstva, energije, osećaja, uzajamno upotpunjuju, čine koherentnu kompoziciju i opis izložbe. Svi radovi koriste motiv 'Čovek-odnos-priroda' kao zajednički sadržalac i kao centralnu tačku širenja i nadopunjavanja poetika", zapisali su Teodora Vojinović i Marko Jozović u tekstu kataloga izložbe.

Vizuelno njihovi radovi plene pažnju posmatrača, pre svega zbog korišćenja i znalačke upotrebe svetlosti. Ona je maksimalno funkcionalna, spotovski usmerena, sa što manje difuznosti, kako bi se pažnja usmerila na dati predmet/predstavu, čime posmatrač prosto biva primoran da obrati pažnju na prikazano. Ta vizuelna komponenta celoj izložbi daje na snazi i izražajnosti, što na određeni način govori i o studioznosti promišljanja teme.

Gosti emisije biće Teodora Vojinović i Marko Jozović.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво