Читај ми!

Apokaliptika i politika - Knjiga Otkrivenja Svetog Jovana Bogoslova

Govore đakon dr Vladan Tatalović, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Sergej Beuk, teolog, kulturolog i programski urednik Doma omladine Beograd

„Apokalipsa i apokaliptika kao književno-religijski fenomen, milenijumima je prisutan u javnosti i isto toliko privlači pažnju, naročito u kriznim vremenima, kakvo je i naše. Impresivne slike (neretko mitološkog porekla) boje, numerologija, snažno i oštro suprotstavljene sile dobra i zla, neizostavno je povezano sa teškoćama u tumačenju ove vrste religijske književnosti, a opet je izazovna i neretko podstiče traganja za odgonetanjem simbola u konkretnom istorijskom trenutku. Armagedon, zver, jagnje... Iako su ova i ovakva tumačenja često izvor još veće zabune, a katkad i obrazovanja apokaliptičko-društvenih pokreta, ponekad veoma destruktivnih, ne može se pobeći od činjenice da je apokaliptička književnost, a naročito novozavetno Otkrivenje, spis koji se može, i to par exellance, označiti kao politička teologija. Koje su karakteristike ove književnosti, kako joj pristupiti, na koji način pravilno razumetii njenu političku poruku i istu povezati sa hrišćanskom verom?" (Iz najave tribine - Apokaliptika i politika)

U ovonedeljnoj emisiji Hram slušate odabrane delove tribine „Apokaliptika i politika", a u okviru tribina Religija i kultura u Domu omladine Beograd. Govore đakon dr Vladan Tatalović, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Sergej Beuk, teolog, kulturolog, programski urednik Doma omladine Beograd, a moderator razgovora je Jovan Blagojević, osnivač Biblijskog kulturnog centra, pravoslavni teolog i veroučitelj.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво