Читај ми!

Dea Džanković

Gošća emisije je interdisciplinarna umetnica Dea Džanković.

Mlada umetnica Dea Džanković aktivna je tek nekoliko godina na umetničkoj sceni naše zemlje, a već je privukla veliku pažnju. Zvanje mastera vizuelnih umetnosti stekla je na Sabanci univerzitetu u Istanbulu 2016. godine, a dalju umetničku praksu razvijala je u Berlinu, a potom i u Beogradu i to u poljima instalacije, fotogorafije, performansa, videa, ali i pisanja poezije.

Samo tokom ove godine i prethodne godine Džanković je realizovala tri performansa, od kojih se izdvaja Burn/Out. Ovaj performans izveden je na tri različite lokacije u Beogradu ove godine, a uključio je više od stotinu žena koje su simultano vrištale. Burn/Out je zaintrigirao kako publiku koja redovno obilazi galerijske prostore i prati umetničku scenu, tako i tabloidne medije.

Samostalna izložba Dee Džanković pod nazivom Suzovača održana je tokom ovog leta u Galeriji Monolog u Cetinjskoj ulici, a kroz nju umetnica je promišljala kafanu kao mesto komunikacije i emocije.

Džanković je polovina muzičkog sastava Gabriel, u kom, uz Aleksu Stankovića, piše, kreira muziku i aranžmane, te ćemo u današnjem Klubu 2 slušati njihove singlove i razgovarati o inscpiraciji i podsticaju za stvaranjem, putovanjima, rakiji od suza, vrištanju u javnom prostoru i crvenoj boji kao osnovi i podlozi.

Emisiju priprema i vodi Sara Arsenović.

Naslovna fotografija: Ivan Zupanc  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво