Читај ми!

Dragana Ljubenović "Ishodište slike: crteži Save Šumanovića" Narodni muzej Srbije; Slobodanka Stupar "Ovo nije lula / Drugi put", galerija Menjačnica Gete instituta

Za ovo avgustovsko, godišnjeodmorsko izdanje emisije izdvojili smo dva događaja o kojima smo govorili, ali koji su još uvek aktuelni.

U Narodnom muzeju Srbije u toku je izložba crteža Save Šumanovića iz zbirke ovog muzeja. Autorka, Dragana Ljubenović prikazala je svih sedamdeset osam crteža, koliko se nalazi u kolekciji, kao i dve litografije i jednu sliku u ulju. Uz ovo, autorka je još prikazala i dvadesetak reprodukcija (fotografja) slika Save Šumanovića na koje predstavljeni crteži direktno referiraju, kako bi naglasila umetnikov stvaralački proces.

Umetnost Save Šumanovića uvek podstiče interesovanje i potrebu za reinterpretacijom njegovog stvaralačkog postupka. Pri odgonetanju procesa nastanka slike, posebno zanimljiv je crtež. Poneki od ovih radova je kroki nacrtan gipkom, brzo izvedenom linijom, dok se u brojnim primerima zapažaju razrađene, anatomski tačne skice ženskih figura u različitim stavovima koje se prepoznaju uklopljene u kompoziciona rešenja, ponekad na višefiguralnim i monumentalnim ostvarenjima u ulju.

U galeriji Menjačnica Gete instituta u Beogradu umetnica Slobodanka Stupar predstavlja se izložbom "Ovo nije lula / Drugi put", svojevrsnoj rekonstrukciji i rekontekstualizaciji rada "Ceci n'est pas une pipe", izvedenog u vidu polusatne emisije ostvarene uživo za Dokumenta IX, 1992. godine. Realizacija te emisije odigrala se u okviru stodnevnog medijskog eksperimenta "Van Gogh TV / Piazza Virtuale", koji je, gledano iz današnje perspektive, bio svojevrsna preteča društvenih mreža.

Posetioci galerije Menjačnica pored snimka ovog rada mogu da vide i čuju video-instalaciju nastalu od fragmenata tog videa, dokumentarni film "Van Gogh TV/Piazza Virtuale" autora Tilmana Baumgertela, kao i audio-instalaciju "Bila je 92. godina", zvučni zapis, nastao nekoliko godina kasnije, u kome Slobodanke Stupar govori o povodu i nastanku rada "Ceci n'est pas une pipe" uz pratnju kompozitorke Ljiljane Beker na flauti. Cilj izložbe je da se ispitaju konteksti recepcije rada nekada, kada je nastao u specifičnim uslovima izlolacije naše zemlje, i danas, kada je komunikacija dostigla sasvim novi nivo.
Gošće emisije biće Dragana Ljubenović i Slobodanka Stupar.

Urednik i voditelj: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво