Читај ми!

Transplantacija matičnih ćelija

O transplantaciji matičnih ćelija ćemo razgovarati sa prof. dr Milenom Todorović Balint, načelnicom Centra za transplantaciju matičnih ćelija na hematološkoj klinici u Beogradu i profesorkom Medicinskog fakulteta.

 

U studiju će nam se pridružiti i prof. dr Momčilo B. Đorđević, profesor Medicinskog fakulteta u penziji i naš redovni saradnik.

Otvaranje Centra za transplantaciju koštane srži u Kliničkom centru Srbije omogućilo je da se i u ovoj ustanovi vrše transplantacije matičnih ćelija. Transplantacija matičnih ćelija hematopoeze se primenjuje u cilju lečenja osoba sa malignim bolestima, teškim poremećajima imuniteta i određenim metaboličkim bolestima. Od naših sagovornika ćemo saznati na koji način se matične ćelije dobijaju, kako se transplantacija sprovodi i koje su prednosti ove metode u odnosu na druge terapijske opcije kod navedenih bolesti. Razgovaraćemo i o najnovijim istraživanjima vezanim za mogućnosti terapijske primene matičnih ćelija, ali i o razvoju istraživačkih i kliničkih kapaciteta u ovoj oblasti kod nas i u regionu.

Autor emisije: Tomica Mišljenović

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво