Читај ми!

Nebojša Kolak: Istinom protiv kraljevstva laži i iluzija

Dokumentarni program

Za emisiju Govori da bih te video, govori Nebojša Kolak, izvanredan novinar i dokumentarista, čiji dokumentarni filmovi predstavljaju snažnu branu fenomenima sapripadajućim vremenu u kome je svet nestao u ratu, dok je prava suština tog rata fantomski iščezla iz suštinskog poimanja sveta, zahvaljujući njegovoj povezanosti sa najmanje rasvetljenom stranom dokumentarizma - koji najbolje oličava sintagma propaganda fide, koja je obezbedila da medijska proizvodnja logistike percepcije ujedinjena sa matriksom naučne i tehničke objektivnosti, postana najmoćnije sredstvo funkcionisanja Ministarstva istine našeg vremena. Stvaralaštvo Nebojše Kolaka, nasuprot medijskoj i institucionalizovanoj proizvodnji realnosti i istorije, umetnički rekonstruiše iskustva prošlosti, gde slike prikazuju autentične dokumente a ljudi govore o stvarnim događajima, sa jasnom svešću da čovečanstvo nikada nije iskusilo tako veliku nesreću kakva je medijska proizvodnja realnosti, koja zahvaljujući višedimenzionalnim strategijama odbmane, zadobija status stvarne realnosti.

Nebojša Kolak, rođen je u Sarajevu, iz koga se nakon odbrambeno oslobodilačkog rata seli u Trebinje gde i danas živi. Novinarstvom se bavi preko dvadeset pet godina koristeći sve forme medijskom izraza. Trenutno radi za Radio Slobodnu Evropu, Balkan Trip, Prvu TV i BHR. Na ELTA TV i Herceg TV radi autorske emisije. Novinarstvom je počeo da se bavi na nekadašnjem nezavisnom radiju „Pegaz" u Trebinju. Radio je za veliki broj redakcija u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Autor je velikog broja reportaža i dokumentarnih filmova u kojima osvetljava pravu prirodu dešavnja u NDH tokom Drugog svetskog rata u kojima su zabeležena svedočenja potomaka stradalih, lične ispovesti preživelih, kao i istorijske činjenice koje su dovele do svirepih zločina, kao i odbrambeno oslobodilačkog rata vođenog devedesetih godina prošlog veka. Autor je TV serijala pod nazivom „Hercologija" koja govori o turističkim destinacijama Hercegovine, umetnosti, kulturi i kulturno istorijskim spomenicima hercegovačkog kraja, popraćeno autohtonom gastronomijom.

Autor emisije je Biljana Đorović.

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво