Читај ми!

Štitimo jezik od zloupotrebe

Marina Nikolić, Dragoljub Kojčić i Miodrag Ilić

Istraživački tim Instituta za srpski jezik SANU će u sledeće tri godine dobrano proučavati medijski, politički i jezik društvenih mreža. Cilj istraživanja je snimanje stanja na terenu u pogledu jezičke situacije i na osnovu dobijenih rezultata izvođenje zaključka-kuda jezik ide. Pretpostavka je da se istraživanju pristupilo upravo zbog sve većeg prljanja jezika u javnom diskursu gde se sve manje vodi računa i o normi pa tako i o njegovoj čistoti. Upotrebljavaju se reči negativne namere, rečima se moć može zloupotrebiti, govornici biti uvereni u pogrešan sud, pregovori mogu da propadnu ukoliko se ne koriste odmerene reči, laganjem „prve - druga strana" može biti diskvalifikovana i da ne govorimo i o drugim vrstama jezičkih manipulacija.

Jedan segment u istraživanjima stručnjaka za jezik odnosiće se i na „govor mržnje". Kako se takav govor manifestuje u privatnoj, a kako u javnoj sferi pitanje je koje postavljamo.
Gosti autorke i urednice Melihe Pravdić su: prof. dr iz Instituta za srpski jezik SANU Marina Nikolić, politički filozof Dragoljub Kojčić i novinar i književnik Miodrag Ilić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво