Читај ми!

Marina Marković i Milan Kujundžić

Marina Marković „The Arrangement", Savremena galerija u Subotici; Milan Kujundžić „Promenljiv 7915086874", Galerija Doma omladine Beograda

Multimedijalnom izložbom „The Arrangement" u Savremenoj galeriji u Subotici, beogradska umetnica Marina Marković nastavlja svoja istraživanja utemeljena na prepoznavanju, beleženju i pokušaju dekonstrukcije društvenog pritiska kojem su izložene žene. U fokusu njenog interesovanja je žensko telo koje ona posmatra kao paradigmu različitih javnih i intimnih formi potčinjenosti i dominacije.

„Postavka obuhvata radove u različitim medijima (video, instalacija, fotografije, performans, itd.) u kojima telo zauzima centralno mesto, posredni položaj između ličnih izbora i spoljnog pritiska društva. Telo je u radovima i objekat i subjekat: subjekat u sopstvenom životu onakvom kakvim ga želimo živeti, i objekat u odnosu na društvo koje ga stalno manipuliše, disciplinuje, stavlja u modlice", navela je Nela Tonković u predgovoru kataloga.

Umetnica pre realizacije izložbe sa galerijama potpisuje sporazum kojim ustanovi daje pravo da odabere mesto na njenom telu gde će joj biti tetoviran vizuelni znak galerije.

Radovi Milana Kujundžića na izložbi „Promenljiv 7915086874", u Galeriji beogradskog Doma omladine, prikazuju neprimetni uticaj sistemskih klasifikacija vladajućeg režima i eksploataciju ljudi. Oni svojom direktnošću provociraju posmatrača, te ukazuju na slojeve nametnutih društvenih ideologija kroz koje diktatura kao nevidljivi poredak demokratije održava prividnu slobodu i postepeno uništava stubove društva kreirajući novi talas ljudske neravnopravnosti.

Kroz radove u različitim medijima autor Milan Kujundžić nastoji da prikaže stanje današnjeg društva i da stvori jednu vrstu otpora prema problemima koje ova serija radova istražuje. Potreba za otporom postaje centralna perspektiva svakog rada. Autor postavlja sebe kao primer pojedinca koji je pod uticajem režimski nametnutih ideologija, čija je namena da kontrolišu potrebe društva, ne izuzimajući pojavu otpora.

Gosti emisije su Marina Marković i Milan Kujundžić.

Urednik i voditelj: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво