Читај ми!

Escape Room: Izveštaj sa terena

Žarko Aleksić, Vladimir Sekulić

U novosadskoj Centralnoj galeriji Šok zadruge odvija se izložba Žarka Aleksića „Escape Room", koja predstavlja prostornu instalaciju u kojoj posetioci mogu da učestvuju: konture koje opcrtavaju mapu Austrije, na pozadini za digitalnu projekciju, gađaju modelima digitalno odštampanih ljudskih mozgova. „Procene su da se od 2007. do 2016. godine iz Srbije iselilo oko pola miliona ljudi, što znači da se iseljava od 30.000 do 60.000 ljudi godišnje, uglavnom visoko obrazovanih, što se kolokvijalno naziva odliv mozgova i ima direktnu posledicu na ponudu radne snage," navodi se u pozivu na izložbu. Sam Aleksić živi i radi u Beču na Univerzitetu za primenjenu umetnost, na departmanu za Umetnička istraživanja. Ovom postavkom nastavlja da se bavi ispitivanjem svesti, mentalnih procesa i veštačke inteligencije u odnosu prema socio-političkim pitanjima kognitivnog kapitalizma, ovde konkretno identitetskih pitanja zajednica koje žive i rade van matične sredine, a kao posledica pandemijskih i postpandemijskih uticaja.

U kragujevačkom Studentskom kulturnom centru Vladimir Sekulić predstavlja najnovije crteže kojima istražuje mogućnosti slobodne spekulacije nad urbanim razvitkom beogradskih ulica. „Izveštaj sa terena" suočava nas sa prefinjeno izrađenim modelima poznatih gradskih toposa u kojima autor upisuje realne elemente tehnološkog napretka, koji zauzimaju gotovo nadrealni položaj. Tehnički nezahtevni crteži rađeni tehnikom akvarela „osvešćuje nas u kolikoj meri se urbani prostor transformiše izvan naše kontrole i postaje hibridan, a njegov identitet fluidan", navodi u tekstu Jasmina Cukić.

Medijum crteža je Vladimiru Sekuliću najbliže izražajno sredstvo, uz medije slike, video-animacije i kratke priče. Laureat je Nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković za 2015. godinu, a njegove samostalne izložbe postavljane su u galerijama poput Likovne galerije Kulturnog centra Beograda, Galerije Doma omladine Beograda, Galerije Tir u Novoj Gorici, Galerije Haos.

Emisiju uređuje i vodi Mirjana Boba Stojadinović.
Naslovnu sliku potpisuje Material Core icons by Google

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво