Читај ми!

Branko Anđić

Gost Kluba 2 je pisac, novinar i prevodilac Branko Anđić.

Kao novinar, Branko Anđić svoj radni staž započeo je i neko vreme proveo u Beogradu u agenciji Tanjug, nakon čega odlazi u Buenos Ajres gde dvadeset godina radi najpre kao dopisnik raznih medija, a potom kao savetnik za štampu, informacije i kulturu Evropske unije u Argentini.

Kao književnik, Anđić je autor romana (Veličina sveta, Teški metal), knjiga priča (Posle svirke, Lavica liže rane, Kao iz kabla, Ovo je istinita priča, Playback, Veliko spremanje), esejističko-prozne knjige Dnevnik međuvremena 2000-2020, i priređivač nekoliko izbora hispanoameričke priče, od kojih je Antologija savremene hipsnoameričke pripovetke bila prva takve vrste u tadašnjoj Jugoslaviji. Preveo je mnoge najznačajnije latinoameričke autore poput Borhea, Ljosu, Fuentesa, Martinesa i drugih.

Anđićev novi roman, Tajna agencija nove Jugoslavije, uzbudljiva je priča o vremenu državne novinske agencije Tanjug, o tanjugovcima, novinarstvu nekad i danas. Tajna iz naslova nije samo hotimična zamena reči za jednu agenciju (telegrafska), već se odnosi na sveukupan plan romana: čudesni realizam na ovim stranicama dobija puno značenje i kao romaneskna realnost i kao književni fenomen. Zapravo, pitanje stvarnosti ovde je višestruko postavljeno, pa se neminovno pitamo ima li stvarnosti kao takve ili je ona medijska konstrukcija, gde leži tajna (novinske) priče, a u čemu je tajna romana, postoji li nezavisno novinarstvo, ima li slobode izbora... Iz sveta romana u svet realnosti i obrnuto, krećemo se u razgovoru sa našim današnjim gostom, piscem koji „živi višestrukim životom književnika i novinara, prevodioca i evrobirokrate".

Uređuje i vodi Sonja Milovanović

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво