Читај ми!

Sto godina od osnivanja Ruske pravoslavne zagranične crkve u Sremskim Karlovcima

Gost Riznice dr Radovan Pilipović, direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve.

„Srpska bogoslovska i istorijska nauka se na prvom mestu uobičajeno bavila ruskim izbeglicama svešteničkog zvanja koji su pripadali monaštvu, jer je njihov život izbliza povezaniji sa unutrašnjom misijom crkve. Obično se smatra da su ruske izbeglice poboljšale duhovni život i nivo crkvenosti u srpskoj sredini. Lične sudbine mirskih sveštenika iz Ruske crkve koji su produžili crkvenu misiju i delatnost u srpskoj sredini manje su poznate i proučavane. Na prvom mestu, to je zavisilo od slabe dostupnosti arhivske dokumentacije crkvenog porekla. Do dana današnjeg nisu sprovođena detaljnija istraživanja o broju ruskih sveštenika koji su posle 1920. godine počeli da služe u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao da ne postoje tačna svedočanstva o toj tematici. Poznato je da su ruske sveštenike izbeglice primali oni srpski episkopi koji su bili sa Ruskom crkvom i kulturom, koji su se akademski oblikovali u ruskim bogoslovskim školama, pripadali grupi otvorenih rusofila ili, čak, politički stremili Rusiji. Takva je situacija bila u eparhijama Srpske pravoslavne crkve, kao što su Žička i Niška eparhija i Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka." (Dr Radovan Pilipović).


U ovonedeljnoj Riznici gost je dr Radovan Pilipović, direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve, a naša današnja tema je - Stoleće ruske emigracije i 100 godina od stvaranja Ruske pravoslavne zagranične crkve u Sremskim Karlovcima, novembra 1921 godine. Povodom ovog jubileja u Beogradu i Sremskim Karlovcima, od 23 do 24 novembra, održaće se Međunarodna naučna konferencija u organizaciji Arhiva Srpske pravoslavne crkve u saradnji sa ROCOR STUDIES - Instituta za istorijske studije Ruske zagranične crkve iz Njujorka, koji vodi đakon dr Andrej Psarev, profesor crkvene istorije iz Džordanvilske seminarije. Konferencija će okupiti 23 eksperta iz oblasti ruske crkvene istorije.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво