недеља, 24. окт 2021, 13:00
Geni i hrana
Šta je to što utiče na formiranje našeg ukusa prema nekoj hrani?
Da li su to geni ili kulturološke navike? Mada mnogi veruju da je okruženje u kojem živimo to koje oblikuje naše naklonosti, italijanski genetičar Paolo Gasparini ubeđen je da su za to odgovorni geni. Da bi obezbedio dokaze za svoju hipotezu, Gasparini je 2007. godine pokrenuo projekat „Marko Polo", u okviru kojeg u zemljama duž tradicionalnog Puta svile vrši specifično ciljana ispitivanja lokalnih stanovnika - njihove DNK i sklonosti spram određenih ukusa.
Ovom istraživanju posvetili smo današnji Put svile. Zvučnu pratnju Gasparinijevoj ekspediciji pružiće umetnici koji neguju tradicionalnu muziku zemalja Centralne Azije - Azerbejdžana, Jermenije, Turkmenistana, Uzbekistana, Kazahstana, Kirgistana...
Autor emisije je Ivana Komadina.
Коментари