Читај ми!

Marija Dragojlović „La divina proportione", Likovna galerija KCB

Novim ciklusom radova pod nazivom „La divina proportione" u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda predstavlja se Marija Dragojlović, profesorka na FLU.

Radovi su predstavljeni kao ambijentalna celina sastavljena od sedam slika u koju posmatrača „uvodi" jedan crtež. Ovoga puta Marija Dragojlović je fokusirala omiljeni pejzažni motiv ‒ more s horizontom ‒ ali ga je svela na skoro bojena polja, multiplikujući ga u različitim hromatskim odnosima. Horizonti sedam mora (Crno, Crveno, Mramorno, Mrtvo, Sargaško, Severno i Sredozemno), sa nebom koje zadobija drugačije karakteristike u zavisnosti od mora sa kojim se graniči, matematički su određeni, jer u njegovoj osnovi leži zlatni presek. Crtež čuvene Fibonačijeve zlatne spirale (na ulazu u galeriju) određuje mesto na kojem se u svakoj od slika upisuje horizont. „Božanska proporcija" i dalje, vekovima, jeste načelo kome čovek teži u svom životu i stvaralaštvu.

„Marijina mora, premda nisu klasična, jesu geometrijski kontrolisana; apstraktne predstave neograničenog prostora gde je horizontalnost izjednačena sa uzvišenošću. Kod Hida, i drugih luminista, srećemo pripadajući duh vremena, ᾿idealizaciju prirode istovremenu sa industrijalizacijom; veru u neizbežnost budućnosti i selektivno sećanje na prošlost᾿. Šta kod Marije Dragojlović označava kontrolisana izvesnost zlatnog preseka, u vremenu ekoloških katastrofa, megalomanskih projekata i budućnosti čiju neizbežnost je smenila neizvesnost? I na ovim slikama, kao i ranije, ona gleda. Pomno posmatra. Ovog puta, međutim, predmet tog pogled nisu surogati čovekovog prisustva.

Inverzija se uočava i u pristupu naraciji. Ako su prethodno male stvari monumentalizovane, sada se velike prevode u intimno. Ranije su predmeti uveličavani, dok su mora sada umanjena. Za kordinatama je posegla ᾿da se ne izgubi᾿ tragajući za ᾿linijom zlatnog preseka᾿", zapisala je prof. Simona Čupić u predgovoru kataloga.

Gost će biti profesorka Marija Dragojlović.

Urednik i voditelj: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво