Читај ми!

Sijena

Postoje i drugi očaravajući gradovi u Italiji, u kojima su građansko dostojanstvo, posvećenost religiji i lično bogatstvo kombinovani i prožeti na taj način da stvore urbanu celinu koja u adekvatnoj meri odražava ambicije koje su u nju uložene.

Ali, samo je nekolicina njih tako harmonična kao što je to Sijena, koja je, po svojoj strukturi i duhu, odraz energije sažimane u tri veka - u godinama između između 1260. i 1559.
Oznaku nastupajućeg doba republike čini Bitka kod Montapertija, u kojoj su skromne snage stanovnika Sijene, kojima je pomoglo 800 nemačkih vitezova, porazile neuporedivo snažniju firentinsku vojsku, ostavljajući na bojnom polju 10 000 žrtava. Kraj republike i nezavisnosti Sijene predstavlja predaja poslednjeg bastiona Montalčina velikom vojvodi iz dinastije Mediči, Kozimu Prvom.

Istoriji i današnjici Sijene posvetili smo Put svile. Ovaj dragulj Toskane obilazimo u društvu grupe InChanto.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво